A kormányfő szokásos rádióinterjújában úgy fogalmazott, olyan Magyarországot szeretne, amelyben egyetlen fiatalnak sem kell megváltoztatnia a gyermekvállalásra, családalapításra vonatkozó terveit csak azért, mert anyagi nehézségekkel találja szemben magát.


Magyarország európai összevetésben ezért költi már most is a legtöbbet a családok támogatására saját gazdasági teljesítményéhez képest. Magyarországon a népesség folyamatosan csökken, és ha ez így megy tovább, akkor a magyarok el fognak fogyni - mondta. A történelemben mindig baj szokott lenni abból, ha kevesebb gyermek születik, mint amennyi a közösség biológiai fenntartásához szükséges.

A miniszterelnök szerint ezért még erősebben kell támogatni a fiatalok gyermekvállalási, családalapítási szándékát, ami összességében mindenkinek jó lesz, mert Magyarország vidámabb, boldogabb ország lesz, ha fiatalabbá válik, márpedig egy ország átlagéletkorát a gyerekek száma határozza meg. A nyugat-európai országok vezetői azt gondolják, hogy van egy könnyebb megoldás, amely úgy szól, amennyi ember hiányzik, annyi migránst kell beengedni, és a számok rendben lesznek, a gazdaság működik. "Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek" - jelentette ki.

Szerinte az ország dolgozott meg azért a lehetőségért, hogy többet fordíthasson a családokra, például a családi adókedvezmény bevezetésével, a gyed, a gyes visszaállításával, a csok-kal, az ingyenes tankönyvellátással és étkeztetéssel.

A miniszterelnök a családügyi nemzeti konzultációról szólva azt mondta, úgy látja, a gazdaságot sikerül az európai uniós átlagot meghaladó növekedési pályán tartani, ezért van értelme arról beszélni, mit lehetne még tenni a családok érdekében. Az irányokban várnak eligazítást a polgároktól, hogy a következő időszakban újabb intézkedéseket hozhassanak azok alapján.

Orbán Viktor az Európai Néppárt most véget ért helsinki kongresszusáról beszámolva azt mondta, nem volt nehéz eldönteni, kire szavazzanak a két lehetséges elnökjelölt közül, mivel egyikőjük egy szélsőségesen liberális bevándorláspárti politikus volt, míg a másik, Manfred Weber egy bajor kereszténydemokrata politikus.

A miniszterelnök kitért az ENSZ migrációs csomagjára is, amelyet szerinte azért nem szabad elfogadni, mert a kormányoknak az emberek oldalára kell állniuk, és meg kell őket védeniük az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági nehézségektől. leszögezte, az európai emberek döntő többségének akaratával szemben áll ez a paktum. Magyarország ezért utasította el az elsők között annak elfogadását, és most azt látják, országok egymást követően jelentik be hasonló döntésüket. "Mi nem akarunk migránsokat befogadni, ezért nem is tudunk elfogadni egy ezt a célt nemesnek, emelkedettnek és az emberiség közös céljának bemutató dokumentumot" - mondta, mert szerinte Magyarországnak van egy nemzeti érdekek mentén jól meghatározott szabályrendszere arról, hogyan viszonyuljon az idegenekhez.

A kormányfő a napokban tett kínai útjáról elmondta, Magyarország politikai stabilitásának köszönhetően a régión belül is különösen felértékelődik. Van egy széles szakmai egyetértés arról, hogy a következő 5-10 évben Közép-Európa lesz az európai növekedés forrása, ideértve Magyarországot is, amelyet a kínaiak világosan látnak - mondta. Magyarország a minőségi termékek előállításában lehet versenyképes Kínában, mostani útján pedig a madárinfluenza miatt leállított magyar szárnyasexport újraindítását sikerült elérnie.

Orbán Viktort kérdezték a Közép-európai Egyetem helyzetéről is. "A Soros-egyetem ügye régi ügye a magyar politikának, mióta itt vannak Magyarországon állandó hisztériakeltés van körülöttük" - fogalmazott. Hangsúlyozta, "hiába keltenek hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani". A miniszterelnök a blöff kategóriájába sorolta, hogy az egyetem elmegy Magyarországról, mivel szerinte a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan, a törvények garantálják a működésüket. "Merek nagy tétekben fogadni, hogy fogjuk még őket látni Budapesten" - tette hozzá.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!