Minél többet kutatnak a tudósok a baktériumok után, annál több tárgyunkról tudjuk meg, milyen veszélyes lehet a használata. Ennek jegyében most egy újabb mumusra bukkantak: a zuhanyrózsára.


A Men's Health azt írja: egy új tanulmány szerint a zuhanyrózsa a baktériumok melegágya lehet.

Amikor megvizsgáltak néhányat belőlük, számos ártalmatlan baktériumra bukkantak, ám

nyomokban a "nontuberculous mycobacteria" is megjelent, ami elvileg tüdőbetegséghez, egyes bőrbetegségekhez hasonló kórképeket, vagy egyéb fertőző betegségekhez hasonló légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, és akár nyirokcsomó gyulladást is.

Hozzátették: nem mindenki van kitéve a veszélynek, csak azok, akik hajlamosabbak a hasonló betegségekre.

A kutatáshoz a Colorado Boulder Egyetem kutatói 656 háztartástól kaptak segítséget az Egyesült Államokban és Európában. A kórokozó elsősorban Dél-Kaliforniában, Floridában és New Yorkban bukkant fel, vagyis több olyan területen, ahol az NTM tüdőbetegség úgy általában is nagyobb arányban fordult elő.

A fertőzés tünetei közé tartozhat a vérköhögés, légszomj, állandó köhögés, fáradtság és láz.

A fertőzést antibiotikumokkal kezelik, a WebMD szerint.

Noah Fierer, a tanulmány társszerzője szerint több kutatásra van szükség annak eldöntéséhez, hogy kiderüljön, van-e valódi veszély. Addig is azt ajánlják, időnként tisztítsuk meg ecettel a zuhanyfejeket.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!