Értelmetlennek és hatástalannak tartja Zsiday Viktor befektetési szakértő, közgazdász a kormány által szombaton bejelentett - és a bejelentés után egy órával már életbe is lépett - új üzemanyagár-szabályozást.


A szakember blogján közzétett bejegyzésben arra emlékeztet, hogy a 480 forintos ársapkát bevezetésekor azért kritizálták, mert a magas üzemanyagárak fogyasztáscsökkentő hatása így nem érvényesülhetett, és nem tudott javulni a folyó fizetési mérleg sem. Mivel nem csökkentette a fogyasztást, ez is nyomást gyakorolt a forintárfolyamra (a devizakeresleten keresztül), ami miatt kamatot kellett emelni, ami pedig lassítja a növekedést és növeli az inflációt. Meglátása szerint az árrögzítés miatt nem éri meg üzemanyagot behozni, ami ellátási nehézségekhez, és akár hiányhoz is vezethet.

A közgazdász szerint az intézkedés a legfontosabb hatás, a fogyasztáscsökkentés várhatóan csak nagyon kis mértékben fog megvalósulni, mivel inkább céges ügyintézést folytatnak a céges autókkal, ami nem nagyon fog csökkenni a magasabb üzemanyagárak miatt.

Az intézkedés valós hatása mindössze annyi, hogy megemeli a vállalkozások költségeit, amit azok továbbhárítanak, tehát inflációt generál, miközben megemeli a MOL profitját

- vélekedik Zsiday.

Hozzáteszi, az üzleti bizalmat tovább rombolja az új bejelentés, mert láthatóan kapkodás zajlik: senki sem tudhatja, hogy holnaptól melyik szabályozást hogyan módosítják, a kiszámíthatóság alacsony marad.

Zsiday szerint továbbra sem éri meg behozni Magyarországra feldolgozott termékeket, mert csak annyi változott hogy nem nagyon nagy, hanem szimplán nagy veszteséggel adná el a terméket a kereskedő.

A közgazdász szerint az intézkedés ellenére továbbra is kialakulhat üzemanyaghiány, nem sokat javul a folyó fizetési mérleg (és a forint) helyzete, nem nő a kiszámíthatóság, viszont nő az infláció, és nőnek a kormányzat bevételei. Zsiday szerint az intézkedést ezért egy indirekt adóemelésnek is lehet nevezni, amit a vállalkozások fizetnek.

Megoldási javaslatként az üzemanyag-ársapka eltörlését és a valóban rászorulók direkt megsegítését javasolja.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!