A befektetési szakértő szerint az is infláció, ha például a korábbi helyett messzebbre kell utazni a háziorvoshoz, hiszen ugyanazért a pénzért végső soron rosszabb szolgáltatást kapunk.


Az infláció nem csak klasszikus formában, hanem rejtett vagy kevésbé rejtett módokon is - erről írt a blogján Zsiday Viktor hétfőn.

A befektetési szakember elemzésében rámutat:

Mivel azonban ehhez már nincs elég erőforrásuk, ezért ezt végül pénznyomtatásból, támogatott, piaci kamatszint alatti hitelekkel, devizaleértékeléssel, inflációval próbálják elérni. Erre Zsiday szerint jó példa Törökország az elmúlt években.

A közgazdász szerint ugyanakkor más módja is a kevesebb, vagy nem elegendő erőforrás ellenére megpróbálja egy kormány fenntartani a népszerűségét. Méghozzá a rejtett infláció segítségével.

Egy példával illusztrálva Zsiday azt írja: a klasszikus infláció az, amikor a zsemle 50 forint helyett 100 forintba kerül. A trükkösebb módja ennek, amikor a zsemle marad 50 forint, viszont a mérete kisebb lesz. A közgazdász szerint azonban ezeket a helyzeteket azonban még könnyen tudja kezelni az inflációs statisztika.

Amikor azonban mondjuk a zsemle minőségét rontják, azt már nehezebb megragadni.

A közszolgáltatások szintjén pedig lehetetlen, pedig szerinte itt ugyanez történik: ugyanazért a pénzért (a befizetett adónkért) kevesebb szolgáltatást kapunk.

Példaként említette, hogy

Zsiday szerint ugyanilyen, ha bizonyos orvosi vizsgálatok, beavatkozások, amik eddig ingyenesek voltak, mostantól pénzbe kerülnek. Erre épp aktuális példa szerinte a HPV-oltások ingyenességének megszüntetése, vagy a várólisták hosszának növekedése. Szintén infláció az is, hogy az oktatásban egyre kevesebb szolgáltatást kapnak a gyerekek, mivel nincs elegendő tanár.

A szakember példaként említette még az útdíjak kiterjesztését, vagy a vízvezetékrendszer leépülését a „rezsicsökkentés” miatt.

„Nagyon fontos megérteni, hogy mind az explicit állami díjemelés, mind a minőségrontás számos formája azt jelenti, hogy a valós megélhetési költségeink nőnek, ám ezeket a folyamatokat nem tudják megragadni a klasszikus inflációs mutatók, így sokáig rejtve maradnak a szem elől, gyakran egészen egy nagyobb krízisig, amikor egyszerre kell szembesülnünk mindennel” - írta.

Zsiday hangsúlyozta, hogy Magyarország 2022-23-ban elképesztő, a rendszerváltás óta nem látott inflációs rekordot hozott össze. Bár most próbálják a helyzetet stabilizálni, és várhatóan valóban lemegyünk egyszámjegyű inflációs tartományba pár hónap múlva. Ugyanakkor szerinte nem mehetünk el szó nélkül a mellett, hogy ezzel párhuzamosan hogyan zajlik a rejtett, állami szolgáltatásokat érintő infláció is, amit érzékelni lehet, de számszerűsíteni nagyon nehéz és valójában pont ugyanaz az oka, mint az inflációs rekordnak.

- zárta írását a befektetési szakértő.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!