A vezető politikusok népszerűségét mérte a Závecz Research, a felmérés eredményeit a Telex ismertetette. Az ukrajnai háború előtt végzett kutatás során a válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a politikusokat, amiből kiderül, hogy


a teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter.

Orbán 43-as népszerűségi mutatóval áll az élen, őt követi Szijjártó Péter külügyminiszter 39, az államfői poszt várományosa, Novák Katalin pedig 38 ponttal.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét több ellenzéki politikus társa megelőzi: Jakab Péter 37, Dobrev Klára 35, Fekete-Győr András 34, Karácsony Gergely 33 ponttal végzett, míg Márki-Zay Péter 32 pontot kapott, de Varga Judit igazságügyi miniszer is előtte van a maga 33-as mutatójával. A listán szereplő 18 politikus közül Toroczkai László Mi Hazánk-elnök végzett leghátul, ő 26 pontot kapott, őt Gyurcsány Ferenc is megelőzi 29 ponttal.

Závecz Tibor arra hívja fel a figyelmet, hogy 2-3 pont különbség elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól érdemes figyelni a különbségeket.

Érdekesség, hogy Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, ráadásul a főpolgármester és Dobrev Klára sem népszerűbb Budapesten a miniszterelnöknél. A falvakban kétszer olyan népszerű Orbán, mint Márki-Zay: a Fidesz elnöke 52 pontot, kihívója pedig 21 pontot kapott a válaszadóktól.

A pártnélküliek körében Jakab Péter és Novák Katalin a legnépszerűbb (mindketten 33 pontot kaptak), míg Orbán 30, Márki-Zay pedig csak 21 ponton áll.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!