Zacher Gábor szerint várható volt, hogy Németországban legalizálják a kannabiszt, de szerinte jóval fontosabb, hogy Ukrajnában bevezették az orvosi marihuána legális használatát. Az ismert toxikológus sajnálja, hogy a magyarországi bevezetést még az előző kormányzati ciklusban lesöpörték az asztalról.


Zacher Gábor nagy problémának tartja az ország gyengélkedő mentális egészségét. Véleménye szerint Magyarország még messze van attól, hogy legális legyen a kannabisz-fogyasztás, de valamilyen enyhítésre szükség lenne a jelenlegi szabályozáshoz képest. A toxikológus ma azt mondta az RTL Reggeli című műsorában, hogy első lépésként orvosi szinten kellene legalizálni a marihuánát.

Zacher második lépésként a marihuána dekriminalizálását tartaná fontosnak. Magyarországon az évi nyolcezer kábítószeres ügynek a fele ezzel kapcsolatos, és nagyon sok csak arról szól, hogy valaki zsebében találnak egy minimális mennyiséget belőle.

A harmadik lépésként lehetne szerinte a legalizációról beszélni, de „most nem ez Magyarország legnagyobb problémája”. A toxikológus szerint komolyabb gond, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak veszélyes szerekhez például a kristályhoz, valamint egyre magasabb az öngyilkosok száma a kiskorúak körében.

Zacher hangsúlyozta, a marihuána legalizálásáról tudományos, nem politikai alapon kell beszélni. „A marihuána sem veszélytelen szer, míg az esetek 95 százalékban teljesen ártalmatlan, előfordulhat, hogy pánikrohamot, pszichózist idéz elő, és rá is lehet szokni, de azt az elméletet el kell felejteni, hogy kapudrog lenne” – mondta.

A beszélgetés itt tekinthető meg:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!