Szankcionálni azonban addig nem lehet sem a terjesztőt, sem a fogyasztót, amíg a szer nincs rajta a pszichoaktív anyagok listáján. A toxikológus szakember szerint jól lesznek, nem lesz bajuk.


Mi is beszámoltunk arról, hogy egy Váci utcai kendershopból turisták olyan gumicukrot vásároltak, amely fogyasztása után kómaszerű állapotba kerültek. A készítményből egy zacskó 15 ezer forintba került, a bolt készletét azóta a rendőrség lefoglalta. Felmerült annak a lehetősége, hogy a cukorból fogyasztók akár maradandó károsodást is szenvedhetnek.

Az eset ezért is megrázó, mert nem dealertől, hanem a város kellős közepén, legális kereskedőtől juthattak hozzá a veszélyes anyaghoz a turisták. Zacher Gábor toxikológustól arra voltunk kíváncsiak, mennyire vagyunk veszélyben, egyáltalán mi ez az anyag, ami ilyen állapotot képes előidézni?

– Itt egy bizonyos THCJD nevű anyagról van szó, amelyik még egyelőre nincsen rajta az új pszichoaktív anyaglistán, azaz amíg ez így van, addig ez az anyag legális. Viszont valószínűleg, amikor megvették ezt a gumicukrot,

Amit tudni kell erről az anyagról, hogy ez egy olyan kannabinoid, ami jelen van a növényben, de nagyon kis mennyiségben, nem is ebből szokták általában előállítani, hanem egyéb más forrásból, kémiai úton állítják elő ezt a vegyületet. Ami fontos ebben, hogy az oldallánca ennek a THC JD-nek hosszú, sokkal hosszabb, mint maga a THC. A THC öt szénatomos, a JD pedig 8 szénatomos oldallánc. Azt kell tudni, hogy minél hosszabb egy oldallánc, annál intenzívebb a hatása. Ennek a következménye volt az, hogy akik ezt megvették és használták, nagyon-nagyon furcsa állapotba kerültek.

– Tehát ez egy legális, boltban legálisan árusítható szer?

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!