A toxikológus szerint ugyanis az alkoholistákra komoly veszélyt jelent, ha egyik napról a másikra megvonják maguktól az italt. Másfél-két nap múlva kialakulhat a „klasszikus delirium tremens”, amibe az érintettek 3-5 százaléka bele is halhat.


Óvatosságot kér a „száraz novemberrel” kapcsolatban Zacher Gábor, aki azt mondja, hogy van 900 ezer olyan honfitársunk, akiknek nem szabad kipróbálnia az alkoholmentes hónap kihívását.

A toxikológus a Facebook-oldalára töltött fel egy videót, amelyben azt mondja, hogy ők az „rma-k, azaz a rendes magyar alkoholisták”.

Zacher elmondta a folyamatot is, amely így játszódik le a szervezetükben: ha hirtelen abbahagyják az ivást, akkor 4-6 órán belül már megérkezik az izzadás, izgatottság, szaporább pulzus és magas vérnyomás. Később ez súlyosbodhat, másfél-két nap múlva kialakulhat a „klasszikus delirium tremens”, és ebbe már az érintettek 3-5 százaléka bele is halhat.

De ez nem minden. Az úgynevezett szociális ivókhoz is szólt Zacher: ha nekik mondjuk, november harmadikán eszükbe jut, hogy még nem ittak, akkor érdemes elgondolkodniuk a kihívás teljesítésén.

Ők ugyanis még nem alkoholbetegek, de ott állnak az előszobájában. Ha valaki csak huszadika körül gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit, nála semmi baj nincsen, messze áll az alkoholizmustól.

Zacher szerint száraz november után a „nedves december” jön, a céges bulik, a családi karácsonyok és a szilveszter időszaka, ekkor nagyon nehéz megállni azt, hogy ne fogyasszon valaki alkoholt, ezután pedig szokás szerint jön a január elseji fogadkozás.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!