Vizsgálatot indított a Scotland Yard azoknak a bejelentéseknek az ügyében, amelyek szerint a legradikálisabb EU-ellenes brit erő, a Brexit Párt képviselőjelöltjei állásajánlatokat és felsőházi tagságra szóló ígéreteket kaptak a kormányzó Konzervatív Párttól annak fejében, hogy ne induljanak a december 12-ei előrehozott parlamenti választáson.


Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője a hét elején jelentette be, hogy pártja nem állít önálló jelölteket a jövő havi választáson abban a 317 választókerületben, amelyben a Konzervatív Párt a 2017-ben tartott előző választáson győzött. Indul viszont a Munkáspárt által 2017-ben elnyert összes választókerületben. A Konzervatív Párt nem titkoltan igyekszik rábírni Farage-t arra, hogy a Brexit Párt a a legnagyobb, baloldali ellenzéki erő, a Labour által 2017-ben kis többséggel elnyert - vagyis a konzervatívok számára könnyebben visszaszerezhető - választókerületekben is lépjen vissza.

Farage a Twitteren közzétett videoüzenetében közölte, hogy ennek érdekében neki személyesen nemesi címmel járó tagságot ígértek a Lordok Házában, és amikor ő ezt visszautasította, a Brexit Párt más vezető tisztségviselőit keresték meg hasonló ajánlatokkal, amelyek között kormányzati állások is szerepeltek.

Politics in this country is broken and corrupt. We need to Change Politics For Good. This is why: pic.twitter.com/kWEP5CTmYz

- Nigel Farage (@Nigel_Farage) November 14, 2019

Ann Widdecombe volt konzervatív párti kabinettag, aki Farage helyettesének számít a Brexit Pártban, közölte: eskü alatt is kész tanúsítani, hogy szerepet ajánlottak neki a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalások következő szakaszában. Boris Johnson miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva mindezt képtelenségnek nevezte.

Lord Charles Falconer volt munkáspárti igazságügyi miniszter és lordkancellár azonban szombaton levelet intézett a Scotland Yard főparancsnokához az ügy sürgős kivizsgálását kérve. A volt kabinettag kivételesen súlyosnak minősítette a Brexit Párt állításait, amelyek levele szerint teljes körű vizsgálatot indokolnak az ügyészség és a Scotland Yard részéről. A Scotland Yard szombati közleményében megerősítette, hogy bejelentéseket kapott választási csalás és a decemberi választáshoz kötődő szabálytalanságok gyanújáról, és szakosított ügyosztálya vizsgálatot kezdett.

Kiemelt képünkön Nigel Farage. Fotó: MTI/EPA/Will Oliver


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!