Az történhetett, hogy mivel esély sem volt arra, hogy összeírják a kutakat az országban, így jobb híján engedélyezik az 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat.


Elkészült a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról szóló törvénytervezet. A Belügyminisztérium szokatlan módon társadalmi egyeztetésre bocsátotta a javaslatot. Ez egyébként a kormány feladataként határozza meg a tudományos szempontú vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítését - írja a 24.hu.

Amit sokan sérelmeztek az eddig kiszivárgott információ alapján, az a kutak kérdésének szabályozása volt. Az a legfontosabb, hogy miképp határozzák meg azt, hogy mi minősül háztartási vízigényt kielégítő kútnak.

A háztartási vízigény a természetes személy évi 500 m3-t meg nem haladó mértékű, ivóvíz-ellátási célú vagy a személyes és a háztartásban felmerülő vízszükségletét kielégítő vízhasználat, tehát a javaslat meghatároz egy mennyiségi limitet.

A háztartási kút talpmélysége emellett nem haladhatja meg az 50 métert, sem az első vízzáró réteget nem érheti el, ami azt jelenti, hogy nem érinthet ivóvízbázist.

Az ilyen kutakat a szabályozás szerint be kell jelenteni a vízügyi hatóságnak, így üzemeltethetők és szüntethetők meg, de nagyon fontos, hogy a vízkészlet-védelmi szempontból nem kockázatos területeken a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartása nem szükséges.

Az indoklásból az derül ki, hogy bár a kormány arra törekedett, hogy összeírja a mezőgazdasági öntözési célú és háztartási kutakat, de ez kudarcot vallott, hiszen több százezer kútról is lehet szó az országban. Így aztán jobb híján amnesztiát kaptak a kutak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!