A gyermeke születése után újra nyilvánosság elé álló politikus arról beszélt jövőértékelő beszédében, szerinte mi kell ahhoz, hogy a mostani rendszer után egy jobb élet legyen Magyarországon.


"Jövőértékelő" beszédet tartott Donáth Anna szombat délután, amivel visszatért a politikai életben. A Momentum korábbi elnöke tavaly azért vonult háttérbe, mert gyereke született, az elmúlt hetekben azonban a párt plakátkampánnyal harangozta be a visszatérését.

A politikus elmondta, hogy bár az elmúlt hónapokban az anyaságra koncentrált, de azért valamennyire követte, mi történik az országban. Mint mondta, most azért állt újra a nyilvánosság elé, mert "másként nem tehet".

- mondta.

Felidézte azt az estét, amikor a Fidesz újabb kétharmaddal nyerte meg a választást. Donáth Anna akkor társaival együtt "lefagyott", mégis felment a színpadra, mert az emberek "szemébe kellett néznie". Újra elmondta azt, amit akkor: „Túlságosan fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük, hogy ellopják a jövőnket”. Szerinte az új generáció feladata, hogy megállítsák az ámokfutást. Úgy érzi, most a szorongás évtizedeit éljük, egyre reménytelenebbnek látjuk a jelent, és egyre kilátástalanabbnak a jövőt. Szerinte ahhoz, hogy ez változzon, teljesen mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben.

Még azokat az alapigazságokat sem merjük néha kimondani, amik mindenki számára nyilvánvalóak. Miért nem? Mert félünk, hogy elveszítjük a szavazóinkat? Az igazsággal és az őszinteséggel nem a szavazóinkat veszítjük el, hanem a hitelességünket szerezhetnénk vissza. Nem holnap, nem rövidtávon, de a maratont… így lehet megnyerni. Ki kell mondani, hogy azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nemhogy nem fogjuk leváltani a Fideszt, nem fogjuk befejezni a rendszerváltást, a végén még mi magunk sem fogunk tudni kitörni az Orbán-rendszer logikájából”.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy csodát se tőle, se más politikusoktól ne várjanak az emberek, inkább munkát, őszinteséget, várjanak.

Elismerte, hogy a momentumosok se csináltak jól mindent a választási kampányban, az ellenzéki egység megőrzését sokszor fontosabbnak tartották az igazságaiknál. De belátták, hogy „ezt a rendszert egy színtelen-szagtalan, legkisebb közös nevezőre építő, sokszereplős összefogással nem lehet leváltani”.

Donáth Anna szerint egyszer ennek a rendszernek is vége lesz, mert hazugságokra épült. Hazugságnak tartja például az árstopot, a rezsicsökkentést és az ország megvédését is. Úgy véli, nekik most arra kell készülniük, hogy mi legyen a rendszer bukása után.

Három fő feladatot irányzott elő:

• másképp kell bánnunk egymással, másképp kell viszonyulnunk egymáshoz;

• egy új szövetséget, egy igazi, bizalommal és tartalommal teli szövetséget kell kötniük a politikusoknak és a civileknek;

• közösen kell megtervezni azt a Magyarországot, ahol a jövőben élni szeretnénk.

- jelentette ki.

Több jelenlegi problémára is kitért, például az oktatás helyzetére. Azt mondta, szeretné, hogy a fia olyan országban élhessen, amelyben a tanár a társadalom egyik legmegbecsültebb tagja anyagi értelemben is. A gazdaságról szólva azt mondta: munkaalapú gazdaság helyett emberközpontú gazdaságra van szükség, hogy Magyarország ne a rossz munkák és a rossz fizetések hazája legyen, hanem a megbecsülésé, a tudásé. A klímaváltozásról is szót ejtett, amely szerinte olyan kihívás, amely megköveteli, hogy köré szervezzék a politikát. Úgy véli, klímavédelem nélkül nincs jó oktatás, nincs működő gazdaság, nincs semmi, ezért ez a generációnk legnagyobb kihívása. Az orosz-ukrán háború kapcsán pedig kijelentette, hogy létfontosságú országunk számára, hogy a szomszédunkban béke legyen, és hogy Ukrajna nyerjen.

Beszédét végül azzal zárta, hogy nem ígér könnyű megfejtéseket, gyors győzelmeket, és azt sem, hogy holnapra megforgatják a világot és kormányt váltanak. De azt megígéri, hogy őszinte lesz, még akkor is, ha ez nem szerez mindig örömet és népszerűséget.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!