Egyetlen jelöltre tudnak majd szavazni a küldöttek a január végi tisztújításon. A politikus öt hónapig vezetheti a pártot.


Egyedül Donáth Anna adott be pályázatot a Momentum elnöki pozíciójára a jelöltállítási folyamat végéig, tudta meg a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy január 28-án csak őt választhatják meg a küldöttek a párt élére. Az elnökség hat további helyére összesen nyolc jelentkező van.

Azért lesz tisztújítás a pártban, mert az eddigi elnök, Gelencsér Ferenc tavaly decemberben bejelentette lemondását. Így a Momentum rendkívüli tisztújítást tart január végén, de az új elnök csak Gelencsér eredeti mandátumának végéig, azaz június végéig vezetheti a pártot, nem pedig a szokásos két évig. Vagyis az új elnök vezeti a pártot a június 9-i, összevont európai parlamenti és önkormányzati választásokig, majd a nyáron rendes, két évre szóló, újabb tisztújítás következik.

A hvg.hu értesülései alapján úgy tűnik, hogy Donáth Anna másodszor is vezetheti a pártot, amelynél az utóbbi években egyik elnök sem töltötte ki a két éves mandátumát. Idő előtt távozott posztjáról 2021 telén, az ellenzéki előválasztáson gyengén szereplő Fekete-Győr András. Őt váltotta Donáth, aki az átmeneti elnökség után gyereke születése miatt nem indult újra, így 2022 májusában Gelencsér lett az elnök.

A lap úgy tudja, hogy az elnökségi hat további helyére nyolcan jelentkeztek. Donáth névsora az alábbi volt: Orosz Anna, Soproni Tamás, Hajnal Miklós, Bedő Dávid, Tompos Márton és a jelenlegi alelnök Cseh Katalin. Rajtuk kívül még ketten jelentkeztek elnökségi tagnak: Szemző Áron Pest megyei elnök és Fábián Benjámin, a párt V. kerületi politikusa.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!