A SpaceX szerint ennek ellenére sikeres volt a felbocsátás.


Nagy várakozás előzte meg a Starship kilövését, mert a tervek szerint ez az eszköz fog majd a Holdra és a Marsra menni. Az űrjárművet csütörtökön 15 óra 32 perckor kilőtték.

A pillanat a videóban 48:52-nél látható:

Magyar nyelven a Spacejunkie előadása keretében követhetjük az eseményeket:

A világ legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship pénteken kapta meg a repülési engedélyt arra, hogy végrehajtsa első teljes tesztrepülését Texas államból indulva - írja az Időkép.

A Starship minden idők legnagyobb méretű és teljesítményű űrrakétája, teljes hossza 120 méter, a hajtóműveinek üzemanyaga metán. Tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő nagyjából 250 tonna szállítmány és 100 ember Marsra juttatásához. Az Elon Musk tulajdonában lévő űrhajózási vállalat, a SpaceX azzal a céllal építetette meg az űrrakétát, hogy előbb, 2025-ben az Artemis-3 misszió keretében a Holdra, majd ezt követően a Marsra juttasson embert.

Az első tesztrepülés a tervek szerint másfél órán keresztül tartott volna. A terv az volt, hogy a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajó-egység, a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhan a Csendes-óceánba.

Az űrhajó indítása eredetileg hétfőre lett kitűzve, ugyanakkor az üzemanyagtöltés közben egy befagyott szelep miatt nem sikerült a megfelelő nyomást elérni, így biztonsági okokból a Starship indítását elhalasztották. Az indítást 40 másodperccel az indulás előtt fújták le.

A csütörtöki felszállást a SpaceX a robbanás ellenére sikeresnek ítélte.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!