A szombati teszt után könnyen elképzelhető, hogy a NASA elhalasztja a 2025-re tervezett visszatérést a Holdra.


A SpaceX Starshipjének második tesztrepülése is az űrhajó megsemmisülésével végződött. Elon Musk űrcégének mérnökei ennek ellenére sikeresnek tartják a küldetést, írja a Metro.

A 120 méter magas űrhajót helyi idő szerint szombaton reggel 7 órakor indították útnak a texasi Boca Chica városából. A nyolcperces út során a világ valaha volt legnagyobb űrrakétája ugyan elérte az űrt, de végül a hét hónappal ezelőtti teszthez hasonlóan felrobbant. Annak ellenére megsemmisült, hogy Elon Musk mérnökei az áprilisi kilövés után állítólag ezernél is több változtatást eszközöltek az akár 150 tonna rakományt is szállítani képes Starshipen.

A mérnökök szerint minden a terv szerint haladt, azonban a második fokozat automatikus repülésmegszakító rendszere a jelek szerint nagyon későn lépett működésbe az égés során a Mexikói-öböl felett. Innentől pedig tehetetlenek voltak. A kilövéshez ennek ellenére az X-en gratulált Bill Nelson, a NASA vezetője, aki szerint a SpaceX a szombati teszt során újabb előrelépést ért el, és rengeteget tanulhattak a kilövésből.

A SpaceX célja szombaton az volt, hogy a Starship 90 perces Föld körüli pályára álljon, miután a Super Heavy rakéták a Mexikói-öbölbe zuhannak. Azonban körülbelül három perccel az indítás után a két fokozat nem vált szét. Ezért a földi irányítás az űrhajó felrobbantása mellett döntött.

A tervek szerint ez az űrhajó lesz az, ami 2025-ben újra embert visz a Holdra az Artemis-űrprogram keretében. A két év múlva esedékes holdraszállás azonban már az április sikertelen teszt után veszélybe került.

A szombati kilövést itt lehet megnézni:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!