A miniszter távozását követően lényegében „gazdátlanná” vált a Hungaroring.


A Világgazdaság felhívta a figyelmet arra, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – már most elfogyott a jegyek túlnyomó többsége a júliusi Forma-1-es Magyar Nagydíjra, mégis veszélybe kerülhet a hazai futam jövője. A lap kérdésére a Hungaroring Sport Zrt. az alábbi választ adta: „A Formula–1-es Magyar Nagydíj vasárnapi versenynapjára eladtuk az összes háromnapos bérletet, napi ülő- és állójegyet, vagyis nincs már több jegyünk. Ez összesen 100 ezer néző biztonságos belépését teszi lehetővé a futamra. A jegyek 73 százalékát külföldiek vették meg.”

A nagydíj biztos jövőjének érdekében ugyanakkor fejleszteni kellene az infrastruktúrát, és a pályán magán is el kellene végezni számos szükséges felújítást. A kormány beruházási stopja miatt viszont ezek is elmaradhatnak. Gyulay Zsolt, a Hungaroring vezérigazgatója szerint

Mint mondta, a cég azért van nehéz helyzetben, mert az elmúlt tizenkét évben ötször volt változás a tulajdonosi jogokat gyakorló tárcában vagy annak élén. Palkovics László lemondásával, és a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnésével az Energiaügyi Minisztériumhoz került a vállalat.

Korántsem biztos azonban, hogy ez lesz a végső "helye". Gyulay szerint „mindez nagyon rosszkor jött, hiszen a szerződés meghosszabbítására február végig van lehetőség, ehhez pedig az államnak garanciát kell vállalnia.

– fogalmazott kissé rejtélyesen a pálya igazgatója.

A feltételek nem teljesülése és a szükséges változtatások elmaradása tehát akár azt is jelenthetik, hogy közel négy évtized után kimaradhat Magyarország a Forma-1-es versenynaptárból.

A Hungaroringen 1986-ban rendeztek először Forma-1-es versenyt, azóta pedig minden évben ellátogat ide a „száguldó cirkusznak” is nevezett versenysorozat. Ezen idő alatt a Ringen kívül mindössze Monzában, az Olasz Nagydíj helyszínén rendeztek minden évben futamot. (A Covid-járvány miatt 2020-ban a legendás monacói pályán is elmaradt a verseny.)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!