Sosem látott cápafaj példányára bukkanhatott egy ausztrál horgász. A nagy szemű, és rendkívül ijesztő, kiálló fehér szájú, illetve fogú cápát élettelenül húzták ki a tengerből az ausztrál partoknál - írja az Independent.


A sydney-i horgász, Trapman Bermagui értetlenül áll a fogás előtt. A fotó nagy port kavart az interneten, felhasználók tömegei próbálták megállapítani, milyen fajtájú cápa lehet a képen. Dean Grubbs, a Floridai Állami Egyetem Parti és Tengeri Laboratóriumának kutatási igazgatóhelyettese oldhatta meg elsőként a feladványt, aki szerint az állat latin neve Centroscymnus owstoni.

Grubbs szerint mélytengeri kutatásai során elég sok ilyen állattal találkozott a Mexikói-öbölben és a Bahamákon. Elmondása szerint általában 740 és 1160 méter közötti mélységben találhatók meg ezek az állatok a mostani, 650 méter mélységről érkező bejelentésekkel szemben. Hozzátette: a hal az alvócápák családjába tartozik, ugyanabba a családba, mint a grönlandi cápa - ennél azonban sokkal kisebb.

Christopher Lowe, a Kaliforniai Állami Egyetem professzora szerint azonban inkább egy Búvárcápa (Kitefin shark) van a képen, amely az Ausztrália melletti vizekben ismert. Azt sem zárta ki, hogy a Dalatias lata, vagy egy másik, ismeretlen fajta látható a képen, mivel folyamatosan fedeznek fel újabb és újabb mélytengeri cápákat, amelyek igencsak hasonlítanak egymásra.

A Dalatias lata egyébként a mély vizeket kedveli, a tengerfenék közelében, akár 1800 méteres mélységben is megtalálhatók az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceánban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!