A magyar hegymászóért péntek hajnalban indult egy keresőcsapat, de már kicsi az esélye, hogy élve megtalálják.


Az édesapja is üzent Suhajda Szilárdnak a közösségi oldalán. A Mount Eeveresten eltűnt magyar hegymászóért pénteken hajnalban indult el a keresőcsapat, de már kevés az esélye, hogy élve megtalálják.

Szilárd oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül tervezte elérni a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsát. Azonban

Háttércsapata csütörtökön reggel arról értesült, hogy Suhajda a Hillary-lépcső alján van, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Pénteken hajnalban mentőcsapat indult a magyar hegymászóért, azóta nem érkeztek hírek a mentőakcióról.

Klein Dávid hegymászó, aki itthonról figyelemmel kíséri a mentést, a Blikknek azt mondta, hogy

ahonnan „rendkívül nagy tempóban, rengeteg oxigén felhasználásával, gyalog mentek tovább”.

A protokoll szerint a bajba jutott megtalálásakor szteroidinjekciót és túlnyomásos oxigént adnak neki, majd egy hordágyra téve amilyen gyorsan csak tudnak, megindulnak lefelé. A magasságvesztés és a mozgás ugyanis segíthet ilyenkor, hogy a hegymászó állapota jobbra forduljon.

Klein kutatott olyan esetek után is, amikor valaki több éjszakát is túlélt a hegyen, de nem talált ilyet.

Szilárd felesége, Legindi Tímea, aki az expedíció kommunikációs munkatársa is, még reménykedik, de ugyanakkor úgy tűnik, nem is ringatja magát hamis ábrándokba.

„Minden erőnkkel a keresésre koncentrálunk, mással most nem is tudunk foglalkozni” - mondta Tímea a Blikknek. Szerinte azonban a realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, ő azonban teljes mértékig bízik Szilárdban, és hisz a csodákban.

Édesapja a közösségi oldalán üzent Szilárdnak:

(Forrás: Blikk)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!