Barátja biztonságos ereszkedést és kitartást kívánt a Mount Everesten csúcstámadásra indult hegymászónak, aki több mint egy napja nem adott életjelet magáról.


Facebook-oldalán fejezte ki bizakodását Suhajda Szilárd csúcstámadásával kapcsolatban korábbi hegymászótársa, Klein Dávid, aki azt is elárulta, mi történhetett barátjával a Mount Everesten.

Suhajda Szilárd expedíciójáról többször beszámoltunk, mint ismert, a magyar hegymászó május 24-én tervezett felérni a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsára.

legutóbb magyar idő szerint szerdán 15 óra 47 perckor rögzítettek tőle GPS-jelet, akkor 8795 méteren járt.

Suhajda és Klein Dávid korábban közösen mászta meg a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t. Klein csütörtökön Facebook-oldalán üzent barátjának:

A bejegyzéshez többen is hozzászóltak, Klein pedig az egyik kommentre válaszolva részletesen kifejtette, szerinte mi történhetett Suhajdával.

„A rögzített kötél rendszerint folyamatos a Déli-nyereg és a csúcs között. A Déli-nyereg neve viszont csalóka: a hatalmas platón éjszaka, fáradtan nem feltétlenül találja meg a mászó a sátrát. A becslésekhez jó támpont, ha ismerjük a mászó emelkedési/süllyedési sebességét” – írta Klein.

Hozzátette, lefelé akár háromszor-négyszer olyan gyorsan haladhat a mászó, mint felfelé.

Klein egyébként a hegy déli oldalát ereszkedés szempontjából szerencsésebb kialakításúnak tartja, ahol a rögzített kötél mentén többé-kevésbé egyenletes dőlésszög mellett folyamatosan lehet haladni lefelé.

„Nem tudjuk, nem tudhatom, mi történik odafenn. Annyi biztos, hogy

Nem tudhatjuk, hogy az utolsó ismert jelét felfelé vagy lefelé küldte. Dönthetett úgy, hogy folyamatosan ereszkedik, de dönthetett a bivak mellett is. Elérhette a Déli-nyerget, ahol meghúzhatta magát a saját sátrában vagy egy másik sátorban. Arra, hogy a nyomkövető nem ad jelet, vagy megbízhatatlan jelet ad, számtalan személyes példát tudok” – jegyezte meg a Facebookon Klein Dávid.

Forrás: Index


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!