Arra jutottak, hogy túlságosan veszélyes, ha vezetés közben egyszerre kell(ene) figyelni az utat és a képernyőt is.


Mindenki tapogatni akar, de mi van, ha épp nem kéne? Az új autókban manapság gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy ne legyen érintőképernyő, de ez nem feltétlenül a sofőrök boldogságára történik. Sokkal inkább arról szól a dolog, hogy a gyártók spóroljanak a fizikai gombokon, mert az érintős megoldások olcsóbbak. Amíg állsz a dugóban, persze jónak tűnhet kattintgatni (valójában akkor sem az), de menet közben már kevésbé praktikus, amikor három almenüben kell kotorászni azért, hogy feltekerd a fűtést.

Egy tanulmány rá is világít, hogy az emberek kezdik unni az érintőképernyős cunamit. A központi kijelzőt még csak-csak szeretik, de olyan funkciókat, mint a sebességváltó, hátramenet, tükrök állítása vagy a klíma szabályozása a kijelzőről kezelni? Ezek csak arra jók, hogy jól eltereljék a figyelmet vezetés közben. Az Autószektor cikke megjegyzi, hogy ez a digitális interfész arra kényszerít, hogy fixírozd a kijelzőt, és a végén még egy felesleges baleset is összejöhet, ha nem sikerül kinyomni a megfelelő ikont a harmadik almenüben.

És itt jön képbe az Euro NCAP, akik figyelmeztetnek: ha nem tudsz vakon nyomkodni egy gombot vezetés közben, az bizony probléma.

Persze a gyártók mondhatják azt, hogy nekik nem kell a dolog, viszont ezzel annyit érnek el, hogy lejjebb csúsznak a biztonsági teszteken elért pontszámokban.

Ez a szabályozás nem lesz egyszerű falat a dizájnereknek, akiknek mostantól úgy kell kitalálni az autó belsejét, hogy az egyesítse a digitális csilli-villit a régi, jól bevált gombok biztonságával és kényelmével.

(via Blikk)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!