Még nincs vége a veszélynek, mert a következő napokban újabb hurrikánok közelednek a sziget felé.


Megrendítő beszámolót adott Maui szigetéről a 28 éve ott élő Háger Anikó. Ő a sziget közepén lakik, így a tomboló tűztől távolabb volt, de látta a lángokat és folyamatosan követi a híreket is. A repülőtéren dolgozó nő a Fókusznak mesélt a Hawaii tűzvészről - írja az RTL.hu.

„Ilyet még nem láttam, ez borzasztó katasztrófa” - mondta. A tűz szinte teljesen elpusztította a kilencezer lakosú Lahaina várost. A tűz pillanatok alatt terjedt el. A hurrikán 130 km/órás sebességgel érkezett, kidöntötte a villanyoszlopokat, a szikra pedig begyújtotta a száraz füvet. A lángok a szélben gyorsan terjedtek, így 17 perc alatt leégtek az általában fából épült házak. Az embereknek nem volt idejük elmenekülni.

"A tűz elkezdődött az egyik hegyoldalon, oda mentek a tűzoltók, aztán a másik oldalon. Egyszerűen nem volt elég ember, aki tudja oltani a tüzet” – mesélte, hozzátéve, hogy a szigetnek 200 tűzoltója és 200 rendőre van. Most a környező szigetekről jön segítség, mert még mindig vannak tűzgócok.

- árulta el.

Az elmúlt három napban hatvanezren utaztak el, a legtöbbjük turista. Voltak, akik napokig aludtak a reptéren. Ő maga is látott számos családi tragédiát, síró embereket, akik még nem tudnak családtagjaikról. Sokan vannak, akik befogadnak hontalanná váltakat, nála is lakik egy család - árulta el.

Vannak, akik visszamennének a városba, a házukhoz, de a rendőrök nem engedik őket, mert még tart a terület átvizsgálása.

Anikó elmondta, hogy a városból kivezető út is keskeny volt, így gyorsan bedugult.

Jelenleg több mint ezer emberről nem tudnak. A szigeten egyébként több generáció lakik együtt. Napközben a felnőttek elmennek dolgozni más településre, és a nagyszülők vannak otthon az unokákkal. Az áramszünet miatt a gyerekek otthon voltak, de nem sikerült mindenkinek elmenekülnie, a szülők pedig már nem értek vissza.

A közeljövő sem biztató, hiszen a hurrikán-szezonban folyamatosan érkeznek az erős szelek. A következő napokra is két hurrikánt jeleztek már, "ami hasonló szelet fog hozni, szóval még nincs vége a veszélynek"

– mondta el.

VIDEÓ: A Fókusz beszámolója


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!