Egy héttel azután, hogy az Egyesült Államok szankciós listájára kerültek a bank vezetői, és a magyar kormány is intézkedéseket hozott az ügyben.


Már nincs dolguk az Európai Unióban és az amerikai szankciók miatt korlátozottak a lehetőségeik, ezért Magyarországról átteszi Oroszországba központját a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) – írja honlapján az intézmény.

Az is kiderül, hogy a budapesti orosz kémbanknak is nevezett pénzintézet azt javasolja az Orbán-kormánynak, hogy haladéktalanul kezdje meg a 2019. február 5-én kelt megállapodásuk felmondását. Az Mfor közlése szerint ez a kitétel a budapesti székhelyről szól.

A bank azt közölte: „Az IIB – egy multilaterális fejlesztési intézmény – ellen bevezetett amerikai szankciók veszélyeztetik ügyfelei, partnerei és partnerei jogos érdekeit. Mély sajnálattal állapítja meg az IIB, hogy jelenleg az amerikai szankciók miatt megfosztották attól a lehetőségtől, hogy a partnereivel szembeni kötelezettségeit teljesítse.”

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára került a budapesti orosz kémbanknak is nevezett Beruházási Bank és annak három vezetője, akik között egy magyar személy is található. A bejelentés után egy nappal Magyarország kormánya közölte, hogy hazánk kilép az IIB-ből.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!