A támadás pont aznap történt, mikor kiderült: Bulgária nyáron megszünteti a tagságát a bankban, amiben így Magyarország marad az egyetlen uniós tag.


Ismeretlenek feltörték az orosz kémbankként emlegetett budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB)levelezőrendszerét: e-mailek, dokumentációk és egyéb érzékeny információk kerülhettek hackerek kezébe, akik ezeket az anyagokat terjeszteni kezdték – tudta meg a hvg.hu. A lap szerint

Az NBB megerősítette a lapnak, hogy „február 17-én kibertámadás érte a pénzintézetet”, és ennek eredményeként egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított e-mail terjesztést hajtottak végre” kiberbűnözők. A bank a magyar bűnüldöző hatóságokkal együttműködve „minden szükséges intézkedést megtesz a bűncselekmény gyors kivizsgálása, a bűnözők azonosítása és bíróság elé állítása érdekében”.

A HVG úgy tudja, hogy a hackerek belső levelezésekhez, dokumentációkhoz, érzékeny információkhoz is hozzájutottak, és

A lap szerint így nem arról van szó, hogy a bank tisztviselőinek nevében küldtek ki hamis e-maileket, hanem olyan e-maileket, nem elektronikus levelezéseket és egyéb dokumentumokat küldtek szét, amelyeket kizárólag a hackertámadás során szerezhettek meg.

Az NBB válaszát azonban úgy is lehet értelmezni, hogy a pénzintézet magát a támadást elismerte, de szerintük a hackerek által terjesztett anyagok hamisak.

A Nemzetközi Beruházási Bankot a KGST hozta létre 1970-ben. A Magyar Népköztársaság alapító tagja volt a pénzintézetnek, azonban hazánk 2000-ben, pont az első Orbán-kormány idején lépett ki belőle, a nem kellően hatékony és nem megfelelően átlátható működésre hivatkozva.

2015-ben azonban - szintén egy Orbán Viktor által vezetett kormány alatt - Magyarország visszalépett a bankba és hamarosan a harmadik legnagyobb részvényese lett.

Ezután kezdett el terjedni a pénzintézetről, hogy akár hírszerzési célokat is szolgálhat, az NBB azonban visszautasította, hogy kémbankként kezdtek hivatkozni rá.

A jelző azonban talán azért is ragadhatott rájuk, mert

Az orosz ukrán háború kitörése után, tavaly márciusban Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária is bejelentette: lépéseket kezdenek az NBB-ben és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankban (IBEC) való részvételük megszüntetésére.

Bulgária augusztusban szünteti meg a tagságát, távozásával Magyarország az NBB egyetlen európai uniós részvényese marad. A HVG azt is megjegyzi, hogy az NBB-től eddig a legnagyobb, százmillió eurós hitelt is egy magyar cég, az állami tulajdonban lévő MVM vette fel az energiaellátási hálózat korszerűsítésére.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!