Nemrég az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesüléssel közösen végzett kérdőívünk segítségével arról kérdeztünk benneteket, mennyire tartjátok magatokat környezettudatosnak és vajon szelektíven gyűjtitek-e a hulladékot. Nem reprezentatív felmérésünkre több mint 1000-en válaszoltatok – amit ezúton is köszönünk –, most pedig lássuk a válaszokat.

Az elmúlt évtizedben, leginkább a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének és elterjedésének köszönhetően, megduplázódott a csomagolási hulladékot rendszeresen szelektíven gyűjtők aránya.

Ez látszik felmérésünkre adott válaszaitokból is, ugyanis a válaszadók 90%-a vallja magáról azt, hogy változó rendszerességgel, de szelektíven gyűjti a hulladékot.

italos_karton_bala-1

A legtöbben a műanyag (92%) és a papír (86%) hulladékot szelektálják, de saját bevallásuk szerint a fémet is külön gyűjtik. Azonban ez a szelektíven gyűjtött anyagok mennyiségében nem nyilvánul meg, ugyanis az IKSZ adatai szerint, az italoskarton dobozok mintegy 80%-a a valóságban még mindig a kommunális hulladékba, azaz a lerakókra kerül.

Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája a lakosság körülbelül 71-80%-a számára elérhető, azonban az infrastruktúra kiépítettsége mellett a motiváció is kiemelkedően fontos szempont.

A válaszoló lakosok 89%-a környezetünk tudatos védelmét, 53%-a pedig a családtagoknak és másoknak történő példamutatást jelölte meg annak okaként, amiért részt vesz a szelektív gyűjtésben.

Zöld szemléletünk megerősödését és az erős elköteleződést mutatja az is, hogy a felmérésben megkérdezetteknek csupán 8%-a nyilatkozott úgy, hogy számára a gyűjtésben a legfőbb motiváló tényező az, hogy azzal csökkenthető a szemétszállítás díja.

37711699 - bucharest, romania - march 15, 2015: orange soda juice bottles on supermarket stand.

A felmérésben megkérdezettek 35%-a állította önmagáról, hogy nem gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékot. A nem szelektálók 14%-ának otthonában fizikailag nincs erre lehetősége, míg 18%-uk arra hivatkozik, hogy a gyűjtés „nagyon macerás”, 21%-uk arra, hogy a gyűjtött hulladék „nem fér el”, 13%-uk arra, hogy a folyamat „időigényes”, 16%-uk arra, hogy „a hulladékgyűjtő sziget messze van”, 15%-uk pedig arra, hogy „nincs ideje kiöblíteni” a hulladékokat a kidobás előtt. Az olyan, a szelektív hulladékgyűjtésben beállt változások, mint a ritkább elszállítás, szintén negatívan hatnak a lakosság attitűdjére.

Kiváncsiak voltunk arra is, hogy mely csomagolási hulladékot gyűjtik leginkább a magyarok. A megkérdezettek, saját bevallásuk szerint a legnagyobb mértékben, 93%-ban a műanyag palackokat és flakonokat szelektálják. A papír hulladékot a válaszadók 86%-a, a fém és alumínium dobozokat 70%-a válogatja anyaga szerint. Sajnos a rangsor végén található az italoskarton dobozok szelektív gyűjtése, a megkérdezettek 62%-a gyűjt eltérő rendszerességgel.

21201140 - girl eats and drinks in a cafe

Az IKSZ célja, hogy folyamatosan javítson ezen az arányon, amit tájékoztatással, szemlélet formálással kíván elérni, rávilágítva arra, hogy a tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italoskarton doboz 75%-a papír, mely akár 5-10-szer is újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött italoskarton dobozokból újrapapír termékek készülnek, ezzel több száz fát óvva meg a kivágástól.

Aktiváld a környezeted edukációs kampány

A környezetvédelmi szervezetnek jelenlegi is zajlik egy fiatalokat célzó edukációs pályázata a legnépszerűbb közösségi portálon a www.facebook.com/italoskarton oldalon „Aktiváld a környezeted” címmel. A pályázat keretében az IKSZ 12-19 éves tanulókat buzdít arra, hogy egy rövidfilmben mutassák be, hogyan motiválják családtagjaikat, osztálytársaikat, barátaikat a környezet védelmére, ezen belül pedig a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve az italoskarton gyűjtésére.

Aktivald_a_kornyezeted_IKSZ


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!