A SACAL márka alapítója a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében varr a legkülönbözőbb természetbarát alapanyagokból. Most például ananászlevélből készült textillel dolgozik.

„A varrás terápia” – ezt vallja Szakáll Anetta, akinek már gyermekkora óta meghatározó szerepet tölt be a tű és cérna, illetve a legkülönbözőbb anyagok, amikből alkotni lehet. Csak hét éves volt, amikor először próbálta a tűbefűzést, 16 évesen pedig már géppel kezdett dolgozni. A varrás azonban már nem csak hobbi és kikapcsolódás számára, hiszen 2017-ben elindította saját márkáját, a SACAL-t, amely környezetbarát és természetes alapanyagokból készített táskák, tárcák és egyéb kiegészítők gyártásával foglalkozik. Geográfusként célul tűzte ki, hogy

a varrás során minimalizálja az ökológiai lábnyomot, hiszen saját bevallása szerint az ember életének alapvető sajátossága a környezettel való együttélés, ezért törekedni kell a fenntarthatóságra.

A varrás „varázserejéről”, a nem mindennapi anyagfelhasználásról és vállalkozásáról beszélgettünk Szakáll Anettával.

Mi vagy ki indította el benned a varrás iránti szeretetet?

A dédnagymamám imádott varrni. A legelső kis játék állatkák a gyerekszobában mind az ő keze munkái voltak. Hét éves voltam, amikor megtanított hímezni. A kedvencem volt a szebbnél-szebb minták kivarrása. Nagymamám is szabta-varrta ruháit. Gyakran adtunk új fazonokat a megunt daraboknak, sőt Anya szerint túl gyakran. Pedig ő is varrt. Kitalálta, kiválasztotta, kiszabta, megvarrta, kibontotta, összevarrta a legkülönlegesebb menyecskeruhát, pontosan azért, mert maga a menyecske varrta. A gépi varrást ők tanították, így a varrás szeretete generációkon át ível nálunk.

Mikor és miért gondoltad úgy, hogy a varrás nem csak hobbi lesz számodra, hanem vállalkozás is?

Még most is hobbiként tekintek rá. A SACAL márka 2017-ben született, jelenleg egy kis műhely lakója. Számomra a varrás terápia, és szeretném, ha az is maradna.

A termékeid az egyszerűséget és a letisztultságot képviselik. Miért a minimalista stílust választottad?

Szeretem a csendet, szeretem az egyszerű dolgokat, számomra a kevesebb mindig több. Ilyen az életem, törekszem a minimalizmusra.

Eddig milyen különleges, környezetbarát alapanyagokat használtál a termékeidhez?

2013-ban találkoztam a patchworkkel. Habár varrni tudtam, mégis rengeteg dologra tanított meg a foltvarrás - alázatra, türelemre és segítőkészségre. Megmutatta azt, hogy nem a tudás birtoklása a cél, hanem annak átadása. Geográfusként környezettudatos szemléletem miatt a patchwork maga volt a megvalósult álom, hiszen minden anyagdarab felhasználásra került. Ezt a felfedezett világot igyekszem továbbalakítani, ezért kutatok olyan természetes alapanyagok után, melyek magukban hordozzák ezt a szellemiséget, így találtam rá a parafára és a Pinatexre.

Nehezíti a munkát az, hogy nem átlagos, hanem környezetbarát alapanyagokból dolgozol?

Nem mondanám, hogy nehezíti a munkát. Nagyon jó érzés olyan textilekkel dolgozni, amelyek mögöttes tartalommal bírnak. Ezért szeretek régi textilekkel dolgozni a "nagyim bőröndjéből", ezért használom a parafát, és ezért fantasztikus felfedezés számomra a Pinatex.

Ami ugye az ananászlevélből készült textil. Mi a jellemző erre az anyagra?

Az ananász a mangó után a legtöbbet termesztett növény a világon. A Pinatex az ananász leveleiből készül, ami gyakorlatilag a termelés mellékterméke. A feldolgozáshoz semmilyen vegyszert nem használnak, csak megújuló erőforrásokat, folyóvízzel mossák át, napon szárítják. Különleges alapanyaggal van dolgunk. Vízlepergető, erős, könnyű és rugalmas egyszerre.

Ezek után milyen alapanyagokkal tervezel még dolgozni a jövőben?

Mindenképpen környezetbarát vonalon haladok tovább. Számomra rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk arra a környezetre, ahol élünk. Van már tervem a jövőre, de egyelőre ez maradjon az én titkom.

A SACAL termékeit ide kattintva nézheted meg. Még több képért kattints ide!



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!