Egy friss kutatás alapján a férfiak arcszőrzete azért fejlődhetett ki, hogy elnyelje az arcot érő ütések energiáját - írja a Live Science. Ethan Beseris, a Utahi Egyetem szakértője és csapata koponyamodellek, birkabőr és súlyok segítségével vizsgálták elméletüket. A kísérletben csupasz, nyírt és vastag gyapjúval borított bőrökre ejtették az ütéseket szimuláló tömegeket.

A kutatók egy ideje sejtik, hogy a hím oroszlánok sörénye védelmi feladatokat lát el, funkciója a nyak megóvása a harapásoktól és karmolásoktól. Ezt már Charles Darwin is felfedezte, a szakértő viszont úgy gondolta, hogy az emberek esetében a szakáll inkább egyfajta dísz, amely a nők figyelmének felkeltését szolgálja. Az évszázadok során a szakállnak számos kultúrában jutott szimbolikus jelentőség, az arcőrzet a férfiasság, a bölcsesség, a tisztaság vagy a hatalom jelképe volt.

A friss tanulmány alapján ugyanakkor a szakáll gyakorlati okból fejlődhetett ki.

A vizsgálatban a vastag gyapjú 30 szálékkal több energiát volt képes elnyelni, mint a csupasz vagy nyírt bőr. A kísérletben a leejtett súly az összes csupasz mintában kárt okozott, míg a nyírt bőrök 95 százalékában. A vastag gyapjújú bőrők viszont csak 45 százalékban sérültek meg. A csapat úgy gondolja, hogy a szakáll is hasonló módon védheti az arcot. A kutatók azt feltételezik, hogy az egyes szőrzálak elnyelik, majd eloszlatják az ütések erejét, a pontos folyamat megértéséhez viszont további elemzések kellenek majd.

Kép: Getty Images

Korábbi vizsgálatok már felfedték, hogy csontjaink és izmaink úgy fejlődtek, hogy azok a férfiak harcait segítsék, és a férfiak arca is úgy jött létre, hogy csökkentse az azt ért ütések energiáját. Az új eredmények alapján a szakértők arra gyanakodnak, hogy a szakállnak is hasonló funkciója lehet: megóvhatja a sérülékenyebb területeket, így az állkapocscsontot, illetve a bőrt is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!