A fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangjára kell figyelni, amit egészen júniusig lehet keresni.


A lakosság segítségét kéri a lakott területeken leggyakoribbnak számító erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felderítésében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A civil szervezet legutóbb januárban, a telelő erdei fülesbaglyok felmérésében kért segítséget a lakosságtól, mivel az évek alatt pozitív tapasztalatokkal járt a fajra vonatkozó országos adatgyűjtés. Az MME hasonlóban bízik most is.

Első pillantásra nehéz feladatnak tűnhet éjszakai életmódot folytató, az emberek számára szinte láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkeresése. Azonban a fészkelő baglyok felmérése nem nehéz, mivel ehhez a madarakat nem szükséges látni – írja szerdai közleményében az egyesület.

A felmérés során az esti szürkületben már lehet hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből vagy az utcán, parkban sétálva, és

Ha valaki lát vagy hall fiókákat, esetleg az őket etető szülőket, a felhívás honlapjáról letölthető elektronikus űrlapot – akár okostelefonon – kitöltve tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!