Az év első tíz hónapjában több mint 1080 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások, ami kiugró, 40,1 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest - írja az MTI a Világgazdaság című lap hétfői számára hivatkozva.


A lap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján azt írja, hogy az új lakáshitel-szerződések átlagos havi összege az év első tíz hónapjában meghaladta a 108 milliárd forintot, amihez hasonlóra a devizahiteles korszak csúcspontja óta nem volt példa.

A kihelyezett lakáshitel-állomány így október végére új történelmi csúcsra, 4517,7 milliárd forintra nőtt, ez éves bázison 15 százalékos bővülés. A lap megjegyzi, hogy az állomány idei növekedésében szerepe lehetett a hiteltörlesztési moratóriumnak is.

Az MNB adatai szerint a hazai háztartások túlnyomó részben változatlanul használt ingatlan vásárlásához vesznek fel lakáshitelt, az év első tíz hónapjában 70,5 százalék volt az ilyen kölcsönök aránya. A felújítási céllal felvett kölcsönök aránya látványosan nőtt az utóbbi időszakban. Az év első tíz hónapjában 88,7 milliárd forintnyi újonnan folyósított lakáshitelt fordítottak deklaráltan felújítási, korszerűsítési célra, ami a teljes volumen 8,2 százaléka, szemben a megelőző évekre jellemző 3 százalék körüli aránnyal - írják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!