Varga Judit összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését a tech cégek "rendszerszintű visszaélései" miatt - közölte a Facebookon az igazságügyminiszter, ahol szerinte egyébként őt is korlátozzák. A cég ezt cáfolta.

Varga szerint a közösségimédia-szolgáltatók titokban "árnyék tiltást" vagy "shadowbant" alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy úgy korlátozzák egy felhasználói profil láthatóságát, elérését, hogy "arról mi ne tudjunk". A miniszter szerint ennek politikai moticáviói vannak.

A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van

- utalt a fent idézett esetre Varga Judit, amikor csökkent az elérése.

Kapcsolódó

NERfluenszerek versus Gyurcsánybot: politikai harc a közösségi médiában

A social media alapjaiban változtatta meg a politikát is. Háttéremberekkel interjúztunk, hogy megmutassuk, miként igyekeznek kiaknázni a közösségi médiát a pártok, ugyanis mindenki úgy gondolja, hogy ez lehet a döntő színtere a 2022-es országgyűlési választásnak.

"A tech cégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti" - vélekedett a tárcavezető.

A miniszter közölte: az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Bizottság munkájával járul hozzá az uniós szabályozáshoz a globális tech cégekkel szemben. "A rendszerszintű visszaélések miatt viszont elképzelhető, hogy hamarabb is lépnünk kell" - írta, hozzátéve: ezért összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, és a héten egyeztet a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!