Az egykori pap szerint álszentség azt gondolni, hogy egy keresztény országban egy keresztény házasság nem kerülhet krízisbe.


„Nem fogok beállni azoknak a sorába, akik gúnyolódnak a nemzeti álompár, Tóth Gabi és Krausz Gábor válásán. Nemcsak azért, mert hivatását elhagyó papként nem lenne éppen hiteles, hanem mert alapvetően nem értek egyet azzal, hogy mások életének nehézségein bárki is kárörvendjen. Van ebben a világban elég szenvedés, nem kell, hogy még meg is nehezítsük egymásét” – írja Hodász András az nlc.hu-n megjelent véleménycikkében.

Az egykori római katolikus pap szerint „nem etikus belerúgni abba, aki már úgyis a padlón van”. Hozzáteszi: „nem biztos, hogy minden mozzanatát meg kell osztani az életünknek, legfőképp nem a közös programok boldog pillanatait az új párunkkal, alig néhány nappal a válás bejelentése után”.

„Amit viszont mindannyiunknak érdemes lenne megfontolnia, az Jézusnak egy mondata, ami erre a helyzetre is illik: “Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék!”. Aki másokon élcelődik, vigyázzon, nehogy maga is nehéz helyzetben találja magát” – írja a folytatásban Hodász, aki ezután részletesen ki is fejti véleményét:

Egyrészt a kereszténység téves felfogásából fakadó, kimondatlanul rajtunk lévő állandó bizonyítási kényszer miatt, ami miatt úgy érezzük, hogy kifelé mutatnunk kell, hogy jobbak vagyunk az átlagnál (pedig dehogy), másrészt mert a keresztények körében még mindig inkább cikinek számít segítséget kérni. Nem utolsósorban talán azért, mert akkor be kellene ismernünk, hogy valamit elrontottunk, tehát mégsem vagyunk annyira tökéletesek.”

Hodász tisztában van azzal, hogy „sokak szerint talán túlzottan is empatikus” Tóth Gabiékkal, aminek elsődleges oka, hogy hasonló utat járt be ő is. A publicisztika végén egyik ismerőse véleményét ajánlja a válását néhány hete bejelentő énekesnő figyelmébe:

„abban azért van némi báj, hogy arra panaszkodsz, hogy azért üldöznek, mert mersz szabadon szeretni, miközben egy olyan rendszer arca vagy, ami valóban üldözi azokat, akik mernek szabadon szeretni.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!