A pedagógus-szakszervezetek egységes sztrájknapot hirdettek hétfőre, miközben reggel a Belügyminisztériumnál civilek akcióztak.


Hétfőn országszerte sztrájkolnak a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok, tiltakozva a státusztörvény ellen.

A tárca bejáratát némán tiltakozva eltorlaszoló résztvevők között pedagógusok, diákok és politikusok is voltak – írja a 24.hu. A demonstrációt nem jelentették be, ezért a rendőrök felszólították a jelenlévőket a helyszín elhagyására.

A kormány jelenlegi tervei szerint június elsejétől a közoktatásban dolgozókat egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnék. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a státusztörvény bevezetése mindenki számára hátrányos lenne. Pénteki közleményükben azt írták, ha a parlament elfogadná a tervezetet, akkor „megszűnne a tanári kar maradék autonómiája; napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is; ingyen lehet helyettesíteni 80 órában; szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki bármely intézménybe átvezényelhető”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!