Az elmúlt napban az igazolt fertőzöttek száma 1008 új esettel 81 957-re, a halálos áldozatoké pedig 25 újabb esettel 1922-re nőtt. Eddig 44 359-en gyógyultak meg, közülük előző nap 387-en. Jelenleg 35 676 kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Szombaton és vasárnap némileg lassult, de az előző napokban gyorsuló ütemben terjedt a fertőzés és sorozatban döntött rekordokat, a pénteken feljegyzett új betegek száma 1489 volt, ami a járvány kitörése óta az eddigi legmagasabb napi növekmény.


A legtöbb új beteget, 130-at, és három újabb halálos áldozatot az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, ahol az igazolt fertőzöttek száma mostanra megközelítette a 11 ezret, az elhunytaké pedig 305-re nőtt. A második legtöbb új fertőzéses esetet, 121-et megint a szintén a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében, a harmadik legtöbbet, 117-et pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből most csak 66 új beteget jelentettek és újabb haláleset nem történt. Az azonosított fertőzöttek száma a fővárosban meghaladta a 9,5 ezret, az elhunytaké 147.

Kárpátalján a legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 5809-re, az elhunytaké két újabb áldozattal 222-re emelkedett, miközben eddig 2497-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, hogy előző nap megint viszonylag sok, 202 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban. A járvány kitörése óta a legtöbb koronavírusos beteg, 294 pénteken került kórházba. A tárcavezető riasztó jelnek nevezte, hogy az utóbbi időben egyre nő a kórházi ellátásra szorulók száma, és nő az egészségügyi intézmények leterheltsége. Megjegyezte, hogy Lviv megyében már meghaladta az 50 százalékot a kórházi ágyak kihasználtsága a Covid-betegek fogadására kijelölt intézményekben. Közölte, hogy megkezdték emiatt a kórházak "második hullámának" felkészítését a betegek fogadására. Szavai szerint a "második hullám" kórházaiba 10 237 ágyat irányoztak elő, ebből 851 intenzív osztályon lévőt, és 1442 lélegeztetőgépet.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 42 kapta el a vírust, közülük már 9260-an fertőződtek meg a járvány kitörése óta.

Előző nap 13 301 tesztet végeztek el az országban.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: STR/NurPhoto/AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!