Azt is megtiltották, hogy felszólaljanak a tanárok és nem fordulhatnak a sajtóhoz sem.


Újra elindult a pedagógusok gördülő sztrájkra, amit a PDZS és a PSZ hirdetett meg január utolsó hetére. A tanárok továbbra is a méltányos fizetésemelésért, a kötelezően tanítandó óraszám csökkentéséért, a sztrájkjogot korlátozó törvény helyreállításáért, a tanárok kirúgásának határidejére vonatkozó új kormányrendelet visszavonásáért demonstrálnak - írja a Blikk. A lap megjegyzi, hogy a jelek arra utalnak, hogy meglehetősen nagy a baj országszerte, mivel intézményvezetőket is kirúgással fenyegetnek.

A hétfői sztrájk alkalmával sem a diákok, sem a pedagógusok nem vonultak utcára, maradtak az intézmények falai között. Ugyanakkor több intézményvezetőt is levélben fenyegettek meg, hasonló módon, mint a tanárokat. A tankerületek nyomására pedig megtiltották a tanároknak, hogy bármilyen „hangos és látványos akciókba kezdjenek”.

– írták az Index birtokába jutott levélben.

Egy másik forrás szerint az igazgató kétszer is szólt a tanároknak, hogy csak a törvényes sztrájkra van lehetőségük, „mert ahol nyilatkozat, interjú lesz, ott menesztik az intézményvezetőt”. Ezt egy tanár is megerősítette, aki szerint, ha valaki az oktatási intézményben „hangosan sztrájkol, nyilatkozik, demonstrál, az intézményvezetőt menesztik”.

– mondta a pedagógus.

A Blikk hozzáteszi, hogy csütörtökön Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a sztrájkbizottsággal tárgyal, de eddig a kormány nem tett komolyabb lépéseket a követelések teljesítésére, illetve a közös nevező megtalálására.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!