Az Európai Parlamenti képviselő szerint a most felszabadított uniós pénzből rendeznie kell a kormánynak a pedagógus-béremelést.


Végre az Orbán-rezsim teljesítette az Európai Unió által feléjük támasztott feltételek egy részét és emiatt valóban érkeznek már bizonyos pénzek - írta vasárnapi bejegyzésében Ujhelyi István. Az Európai Parlamenti képviselő szerint a kormány egyik kötelessége most, hogy rendezzék a pedagógusbér emelését.

Az Európai Bizottság a héten jóváhagyta 10,2 milliárd euró, vagyis 3900 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetését Magyarországnak. Ennek kapcsán Ujhelyi azt írta: „fontos (rész)eredmény, hogy a magyar bíróságok egyelőre fellélegezhetnek a NER nyomása alól a Fidesz-kormánytól kieszközölt kényszerű módosítások miatt”, Magyarország pedig végre hozzájuthat „a nekünk jogosan járó pénzek egy részéhez”.

„Végre! Ezt mindenképpen pozitív eredményként kell értékelni, mégpedig azzal együtt, hogy a Fidesz egyelőre kénytelen volt visszavonulót fújni a bírósági rendszer befolyásolására készült tervéből. A NER által leuralt Magyarország ettől még nem lett egy csapásra jogállam, de legalább valami visszaépült belőle.”

Ujhelyi szerint Orbánéknak ezután két azonnali kötelessége adódik:

  • minden más, az EU által támasztott követelést azonnal teljesíteniük kell a többi forrás feloldása érdekében,
  • és a most felszabadított pénzből azonnali hatállyal rendezniük kell a régóta ígérgetett pedagógus-béremelést.

    „Ez a most felszabadított pénzösszeg ugyanis az a forrásköteg, amellyel kapcsolatban a magyar kormány többek között a tanári hivatás vonzóbbá tételét, vagyis a bérek rendezését vállalta” – fejtett ki a politikus.

    Ujhelyi szerint azonban a Fidesz miniszterelnöke a minap „rendkívül pofátlan és durva kijelentést tett” amikor úgy fogalmazott: majd, ha a pénz a „széfben van”, akkor eldönti a magyar parlament, hogy ebből mennyi menjen pedagógus béremelésre.

    Ujhelyi azt is felidézte, hogy a vonatkozó operatív terv első verziójában – amit az Európai Bizottság először visszadobott – még csak nem is szerepelt a tanárok béremelésére vonatkozó vállalás, „azt konkrétan a szakmai szervezetek és az ellenzéki politikai erők lobbijának köszönhetően íratták bele a magyar kormánnyal”.

    „Azzal, hogy az uniós források hivatkozott része a szerdai döntéssel elérhetővé vált, megnyílt az út a kormány előtt, hogy saját döntése alapján megkezdje a béremelés előfinanszírozását és az erről benyújtott számlákat – az EB döntése alapján – immár bizonyosan ki fogják nekik fizetni. Sunyi csúsztatás tehát arról beszélni, hogy »majd, ha a széfben lesz a pénz«, hiszen előbb a szuverén (!) kormánynak kell állnia a cechet, és utána Brüsszel fizet” – fejtette ki Ujhelyi.

    A kormány jövő héten ülésezik, és ekkorra ígért döntést az ügyben.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!