Zsámbéki Gábor azonnali hatállyal felbontotta a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kötött szerződését Zsámbéki Gábor, miután az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Most újabb oktató mondott le.

"Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok"

- írja a Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldalán megjelent posztban Gáspár Máté.

A terjedelmes bejegyzést azzal kezdi az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője, hogy kitér az ITM és az egyetem korábbi megállapodására a kuratórium tagjainak kiválasztási szempontrendszeréről.

"Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Az SZFE bázisdemokratikus, mégis hatékony jelöltállítási folyamata ezt a sorvezetőt követve nevezett meg 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án eljuttattuk az ITM miniszterének és a sajtónak is"

hirdetés

A névsorra válasz azóta sem érkezett, ellenben a minisztérium végül kijelölte a kuratórium tagjait és elnökét. Erről az SZFE a nyilvánossággal egyidőben szerzett csak tudomást.

Ezután Gáspár Máté a posztban arra jut, hogy szerinte a kijelölt kuratórium alkalmatlan a feladat ellátására. Ezután jut arra a következtetésre, hogy inkább lemond.

Az SZFE szombati esti közleményben ír arról, hogy a modellváltás "valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása".

Az intézmény szerint a minisztérium egyáltalán nem vette figyelembe az egyetem javaslatait a kuratórium tagjainak kijelölésénél.

"A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata"

- írják a közleményben.



hirdetés