Robbanóanyaggal megrakott két drónt lőtt le kedden az iraki légvédelem, mután azok megközelítették az amerikai erőknek otthont adó Ain el-Aszad légitámaszpontot Bagdadtól nyugatra - írja a Reuters az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció közlésére hivatkozva. Egy másik hasonló támadást még hétfőn hiúsítottak meg, akkor az iraki légvédelem szintén két drónt lőtt le, amelyek a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében lévő amerikai bázis felé tartottak.


A támadások időzítése árulkodó lehet: január 3-án volt két éve, hogy a bagdadi repülőtér közelében egy dróntámadásban megölték Kászim Szulejmánit, az iráni teokratikus állam akkor második legbefolyásosabb emberét. A támadásban meghalt még Abu-Mahdi Al-Muhandisz is, egy iraki paramilitáris szervezet, a Hasd al-Sábi (Népi Mozgósítási Erők (NME) helyettes vezetője.

A két évvel ezelőtti bagdadi repülőtéri merénylet csak néhány nappal az után történt, hogy iraki NME tagjai és azok támogatói megostromolták a bagdadi USA-nagykövetséget, miután az Egyesült Államok rakétatámadásokkal sújtotta a Kataib-Hezbollah nevű szintén iszlamista paramilitáris szervezet állásait Irakban és Szíriában. Kászim Szulejmáni kiiktatását még Donald Trump korábbi amerikai elnök rendelte el, az iráni vezetés akkor jelezte, hogy a merénylet nem marad megtorlatlanul.

Ebrahim Raiszi, Iráni tavaly megválasztott új elnöke hétfőn kijelentette, hogy Trumpnak bíróság elé kell állnia a gyilkosság miatt, ellenkező esetben Tehernb bosszúját helyezte kilátásba.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!