Sok ismert személyiség és közszereplő reagált az alkotmányjogász szombat esti halálára a közösségi médiában, és többen az eutanázia témáját sem kerülték ki bejegyzésükben.


Ahogyan beszámoltunk róla, szombaton este elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki élete utolsó éveiben az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. 2021 júliusában észlelte betegsége első tüneteit, majd 2022 augusztusában diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS). Ebben a betegségben az izmok fokozatosan leépülnek, miközben a beteg mindvégig tudatánál marad, ami élete legvégén aránytalanul nagy szenvedéssel jár.

Halálára több ismert személyiség, közszereplő is reagált a Facebookon.

D. Tóth Kriszta újságíró azt írta, mindenkit tudta, hogy eljön Karsai halálának napja, mégis elmondhatatlanul megrendítő. „Hálás vagyok Karsai Dánielnek szálfaegyenességéért, az elsőtől az utolsó percig képviselt emberségéért, végtelen alázatáért, és azért az erőért, amit az ország legtávolibb pontján is éreztünk, mindannyian. Isten nyugosztalja Karsai Dániel alkotmányjogászt” – tette hozzá D. Tóth Kriszta.

Pálinkás József atomfizikus, egyetemi tanár, az MTA korábbi elnöke szerint Karsai

Hozzátette: az utolsó napokig figyelemre méltó gondolatokat fogalmazott meg.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt írta, csodálta Karsait. „Személyes történetével, ernyedő testében is csillogó elméjével, legyőzhetetlen hitével és tenni akarásával felrázta és gondolkodásra késztette a magyar társadalmat egy valóban közös ügyünkben, ami túl sokáig volt tabu. Harca, ahogy minden harca, most sem elsősorban önmagáról szólt, hanem sorstársairól és minden emberről, aki hasonló helyzetbe kerülhet. Mindannyiunkról” – írta Karácsony.

Pikó András, Józsefváros független, ellenzéki pártok által támogatott polgármestere hosszú bejegyzésben búcsúzik az alkotmányjogásztól. „Az emberi méltóságunkért küzdött olyan időben, amikor nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy minden elvehető: leginkább a méltósággal megélt és befejezett élet lehetősége. Olyan méltósággal küzdött ezért, értünk, hogy már maga a küzdelem visszaadta rengeteg ember számára a reményt, hogy egyszer tényleg lehet jobb, méltósággal megélt élete” – írta Pikó.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt írta, Karsai

„Megrázó vita ez. Fontos vita. Karsai nem érte el, hogy önmaga dönthessen. Pedig bámulatos erővel küzdött érte. De így is tett egy hatalmas szolgálatot: kinyitott egy fontos vitát egy olyan országban, amelyet arról kívánnak mostanában leszoktatni, hogy önmaga döntsön saját életéről” – írta Gyurcsány.

Jakab Péter országgyűlési képviselő szerint az eutanázia kérdése nem jogi kérdés, hanem egy emberi, morális kérdés. Azt írta, Karsai az utolsó jogi csatát nem nyerte meg, de az emberi, morális küzdelmet azonban igen.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!