Az 50 éves nő még akkor sem állt rá a műtétre, amikor az orvosok rájöttek, hogy mitől vannak állandó hasfájásai. 14 hónappal később meghalt.


Súlyos alultápláltság miatt meghalt egy kongói nő, akinek kőmagzat zárta el a beleit, írja a The Sun. Az 50 éves asszony kilenc éven keresztül egy litopediont, vagyis elmeszesedett magzatot hordozott a testében.

A nemrég az Egyesült Államokba emigráló nő gyomorgörcsre, emésztési zavarokra és étkezés utáni furcsa érzésre panaszkodva keresett fel egy kórházat. A vizsgálatok során kiderült, hogy egy 28 hetes magzatot hordoz a testében, ami elzárta a beleit. A kongói nő azonban visszautasította a műtétet, mert „nem volt szíve hozzá”.

A Journal of Medical című folyóiratban megjelent beszámoló szerint a nő úgy vélte, hogy évekkel ezelőtt Tanzániában átkozták meg, emiatt romlott meg az egészségi állapota. Kilenc évvel korábban, amikor elvesztette gyermekét, a menekülttábor orvosa azzal vádolta meg, hogy kábítószer-fogyasztással és „gonosz dolgokkal” megölte a babát. Az asszony innentől kezdve rettegett az orvosoktól és minden kezelést visszautasított.

Miután az amerikai kórházban kiderült, hogy mi okozza a fájdalmakat, a nő azt mondta az orvosoknak, hogy jelezni fogja, ha készen áll a műtétre, de egyáltalán nem fél a haláltól. A menekült végül 14 hónappal később halt meg, miután a kőmagzat teljesen elzárta a beleit.

Egy 1996-ban publikált tanulmány szerint addig mindössze 290 litopediont jegyeztek fel világszerte. Az első esetet egy 68 éves francia nő halála után fedezték fel még 1582-ben. Madame Colombe Chatri 28 évig élt egy teljesen kifejlett csecsemővel a testében. Az asszony egész életében „duzzadt, kemény és fájó” hasra panaszkodott, de csak a boncolás után derült ki, hogy mi volt ennek az oka.

A litopedion, vagyis a kőmagzat akkor alakul ki, ha vetéléskor már meglehetősen nagyra nőtt a baba, és nem tud felszívódni vagy másképp távozni az anya szervezetésből. Ilyen esetekben meglehetősen ritkán, de előfordulhat, hogy megkövesedik a magzat.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!