A mi Napunk is hasonló sorsra fog jutni úgy 5 milliárd év múlva: előbb vörös óriássá duzzad, elnyeli a Merkúrt, a Vénuszt, talán a Földet és a Marsot is, majd szépen lassan fehér törpévé zsugorodik.


Tudósok nemrég találtak egy bolygót, ami segíthet megjósolni, mi vár a Földre 8 milliárd év múlva – írja a Live Science. Az égitest a nem túl izgalmas KMT-2020-BLG-0414 nevet viseli, és valahol 4000 fényévre kering egy fehér törpe körül.

Keming Zhang, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatója szerint nem tudjuk biztosan, hogy a Föld túléli-e a Nap vörös óriás fázisát. A bolygó addigra úgyis lakhatatlan lesz: a következő egymilliárd évben az óceánok elpárolognak, és a Föld extrém üvegházhatás következtében forró pokollá válik.

A csillagok egyébként életük nagy részében hidrogént fúzionálnak héliummá, de mikor kifogynak a hidrogénből, a hélium jön, és ettől nőnek meg vörös óriásokká.

A KMT-2020-BLG-0414 rendszerét 2020-ban figyelték meg először, és kiderült, hogy a bolygó kétszer akkora, mint a Föld, és nagyjából akkora távolságra kering a fehér törpétől, mint a Föld a Naptól. Sőt, egy barna törpe is lakik a rendszerben – ezek a furcsa objektumok valahol félúton vannak a gázóriások és a csillagok között.

Hogy az emberiség megússza-e a vörös óriás fázist? Egyelőre csak találgatunk. Zhang szerint a jövő generációi akár át is települhetnek a Jupiter vagy a Szaturnusz jeges holdjaira, például az Europára vagy az Enceladusra, ahol a távoli jövőben folyékony víz lehet.

– mondta Zhang. Ha az emberiség még létezni fog, akár oda is átköltözhet.

(via 24.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!