Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A mákot már a régi időkben is használták nyugtató és altató hatása miatt, sőt hamar felismerték áldásos hatását az asztma, a máj betegségeinek és a migrénes fejfájás kezelésében is.

Ezek az apró kis szemek nagyon gazdagok ásványi anyagokban, mint amilyen a cink, a mangán, a magnézium, a réz és a jód. Ezek mellett, olyan, a szervezet számára fontos anyagok is fellelhetők benne, mint a lecitin, az oxálsav, melyek segítik a szervezet enzimjeinek jó működését.

A mák gyógyítja a csontritkulást!

A foszforban gazdag mák segíti a szervezetben a kalcium felszívódását, ezáltal nagymértékben felveszi a harcot a csontritkulással szemben.

De mi is az a csontritkulás?

A csontritkulás akkor jön létre, amikor a csontok ásványianyag tartalma drasztikus csökkenést mutat, mely következtében a csont a legkisebb ütés hatására is eltörik. Túlnyomóan a nők esetében fordul elő, de a túlzott dohány- és alkoholfogyasztó férfiak esetében is jelentkezhet.

A mák ezen jótékony hatását véletlenszerűen fedezték fel, amikor egy szlovákiai faluban, egy régi temetőbeli csontokat kihantoltak, hogy más helyre temessék el azokat. Ami ebben az esetben feltűnt a kihantolást végző szakembereknek, az az volt, hogy a csontok egyike sem mutatta a csontritkulás jegyeit. És mivel ezen a vidéken nagy hagyománya volt a mák termesztésének, ezt a felfedezést ezen növény mindennapi használatának tulajdonították.

Ebből kiindulva aztán a tudósok egy kísérletet végeztek, két csontritkulással küzdő női csoporton. Az első csoport tagjai a csontritkulás kezelésére használt hagyományos gyógyszereket kapta 1 éven keresztül, míg a másodikban lévők, különböző máktartalmú ételeket kaptak ez idő alatt. Az év leteltével a tudósok meglepve tapasztalták, hogy a második csoport tagjai teljesen meggyógyultak, míg ezt nem lehetett elmondani az első csoport alanyairól.

A csontritkulás kezelésére használatos recept a következő:

Hozzávalók:

  • 10 gr mák;
  • 1 bögre forró víz;
  • 1 kanál méz;

Elkészítése: A forró vizet ráöntjük a mákra. az edényt lefedjük, majd amikor visszahűl kb. 40C fokra, hozzáadjuk a mézet és jól összekeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd leszűrjük.

Használata: Az így elkészített keverékből naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk egy kanállal az étkezéseket követően.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!