Olyan a hangja, mintha egy élőhalott nő sikoltozna. A halálsíp még félelmetesebb, ha nem látjuk azt, aki éppen használja.


Sikerült 3D-nyomtatással újraalkotni a világ legfélelmetesebb hangját kiadó hangszerét, írja a Daily Star. Évezredekkel ezelőtt az aztékok arra használták a rettegett halálsípot, hogy a csata előtt megfélemlítsék az ellenfelet.

A 3D-nyomtatással készült hangszert egy 1990-es évekbeli ásatáson előkerült, jó állapotú halálsíp alapján tervezték. A koponya alakú fúvóst az ellenfél ijesztgetésén kívül a feltételezések szerint közvetlenül a szél istenének, Ehecatlnak tiszteletére bemutatott emberáldozat előtt használták. A halálsíp hangja olyan, mint egy élőhalott sikolya.

James Orgill, a Action Lab munkatársa szerint a hangszert az aztékok úgy tervezték, hogy félelmet keltsen mindenkinek a szívében, aki meghallja. A hatást csak fokozza, ha a hallgató nem látja a sípot fújót, mivel akkor még könnyebben el lehet hinni, hogy valójában egy halálra vált nő sikolyát halljuk.

Az Action Lab szakértői szerint a legfélelmetesebb emberi sikoly az 1000hz-es tartomány körül van. Az azték halálsíp pedig éppen ebben a tartományban szólal meg. Állítólag az az ember, aki először fújt a Mexikóvárosban felfedezett sípba, annyira megijesztette a kollégáját, hogy az sírva fakadt.

A halálsíp hangját és magát a hangszert ebben a videóban mutatják be:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!