Kedd este rakétatámadás érte Irak kormányzati negyedét, amelynek következtében egy gyermek életét vesztette és legalább öt ember megsérült. A rakéták közül többet hatástalanított a területen elhelyezkedő amerikai nagykövetség légvédelmi rendszere, egy azonban 600 méterre az épülettől csapódott be - közölte az AP.

Az iraki katonaság közlése szerint rakéta csapódott be a Baghdad Medical City kórház közelében és az egyik városi park bejáratánál is, egy pedig a levegőben robbant fel.

A támadás a végét jelentheti az Irán által támogatott fegyveres csoportok által hirdetett fegyverszünetnek. Az Irán által támogatott milíciák október közepén szüntették be az USA-ellenes támadásokat, azzal a feltétellel, hogy az Egyesült Államok kivonja csapatait az országból.

Az eset egy órával azt követően történt, hogy a Pentagon bejelentette, 3000-ről 2500-ra csökkenti Irakban állomásozó katonái számát.

hirdetés

A szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell óva intette az elnököt az Afganisztánban és Irakban állomásozó csapatok kivonásának felgyorsításától. Mint fogalmazott: a csapatkivonás "az Egyesült Államok szövetségeseinek kárt, ellenségeinek örömet okozna".

Az Irán-Irak és USA közötti konfliktus azt követően eszkalálódott újra, hogy Donald Trump utasítására dróntámadásban január elején megölték Kaszim Szulejmanit, az iráni Köztársasági Gárda különleges egységének parancsnokát Irak fővárosában, Bagdadban.

Szulejmani kilövése után az Egyesült Államok kivonulását követelő tüntetések törtek ki, valamint az iraki parlament határozatban szólította fel az USA-t, hogy vonja ki az Irakban állomásozó katonáit az ország területéről.


hirdetés