Sokan pedig kamuprofillal, hamisítványokkal vertek át szurkolókat. A TrollFoci beleállt az ügybe, és megkereste a jegyüzéreket és a hamisítókat. Azt mondják, volt, aki a személyiségi jogait emlegetve reagált.

Már biztosan telt ház, 60 ezernél is több szurkoló előtt fogadhatja a magyar labdarúgó-válogatott október 14-én a Puskás Arénában Szerbiát. A magyarok hazai Eb-selejtezőire 30 ezer bérletet vásároltak korábban, a maradék helyekre szóló jegyeket kevesebb, mint három óra alatt elkapkodták pénteken. Percek múlva pedig a jegyeket felvásárló üzérek már sokszorosan áron kínálták a belépőket az interneten. Ráadásul megjelentek olyanok is, akk hamisítványokat próbáltak elsózni.

A TrollFoci felvette velük a küzdelmet, és közzétette a Facebookon egy sor gyanús hirdetést, sőt, volt, akire rá is írtak. Így sikerült elérniük, hogy több kamuhirdető profilja is eltűnjün a netről. De ennél jóval többre lenne szükség. Erről beszélgettünk Szabó Levente Zsolttal, a TrollFoci főszerkesztőjével. Szerinte az egész helyzet abból fakad, hogy az utóbbi évtizedekben nem tapasztalt érdeklődés van a magyar válogatott mérkőzései iránt.

– Ha valaki nekem azt mondja tizenöt éve, hogy a magyar válogatott iránt ekkora érdeklődés lesz, akkor simán kiröhögtem volna. Voltak korábban olyan meccsek, hogy 4-5 ezer ember lézengett a Puskás lelátóin. Még akkor sem volt a mostanihoz hasonló érdeklődés a válogatott meccsjegyek iránt, amikor 2016-ban kijutottunk a franciaországi Európa-bajnokságra.

– Mit tapasztaltatok péntek délelőtt, amikor 10 órakor elindult a szerbek elleni hazai meccsre szóló jegyek értékesítése az interneten?

– Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy már tavaly megvettük a bérleteket az Eb-selejtezőkre. Ettől függetlenül mi is beálltunk a sorba, mert ismerősöknek kellett volna jegy. Amint megnyitotta az MLSZ a jegyértékesítő-rendszert, 20-30 perccel később a Trollfoci követői már küldték is a fotókat arról, hogy valaki a 48 ezredik vagy 50 ezredik volt a sorban. Akadt azonban olyan szerencsés is, aki beállt a sorba, és két perce múlva volt is jegye. Nagyjából három órával később megérkeztek az első üzenetek arról: nem elég, hogy sokan lecsúsztak a jegyvásárlásról, de már a különböző focis csoportokban meg is jelentek a jegyüzérek.

– Mennyibe kerültek a jegyek eredetileg?

– Négy kategóriában árulták pénteken a Szerbia elleni meccsre a jegyeket: a legolcsóbb 6000, a legdrágább pedig 21 500 forintba került. Amire mi szerettük volna a Trollfocinál felhívni a figyelmet: ha valaki megveszi a jegyet, az az övé, így annyiért adja el később, amennyiért akarja. Amíg vannak rá vevők és megveszik sokszoros áron, addig ezek a nepperek ezt fogják csinálni. Szerintünk ez azonban eléggé tisztességtelen magatartás, még hogyha nem is tud az ember ezzel semmit kezdeni. Viszont ott jött az igazi probléma, amikor megjelentek azok a jegyüzérek, akik megpróbáltak hamisítványokat rásózni az emberekre.

Ez viszont már csalás, vagyis bűncselekmény. Ezeket a totál hamis jegyeket olcsóbban, 20-30 ezer forintért árulták, amire az ember azt mondja, hogy na jó, egyszer belefér, de a Puskás bejáratánál már hoppon maradnánk vele.

– Az ilyen teljesen nyilvánvaló hibákon kívül miről lehet még felismerni a kamujegyeket és árusítóikat?

– Sokan direkt erre hoztak létre hamis Facebook-profilt. Rögtön gyanús, ha valakinek csak öt ismerőse van. A másik jel az lehet, hogy ha az eladó nem ajánlja fel a jegy névátírását, ami az MLSZ honlapján keresztül 1500 forintba kerül.

– Voltak olyan olvasóitok, akik végül vettek ezekből a méregdrága jegyekből?

– Igen, volt olyan, aki vett a 60 ezres jegyből. De sokkal több volt abból, aki vásárolt pár tízezres belépőt, és kiderült, hogy csalás áldozata lett. Ilyenkor legfeljebb a hatóságokhoz tudnak fordulni, hiszen feltehetően kamuprofilokkal levelezgettek. Szerintem elég hosszadalmas folyamat, mire visszakapja a pénzét az ember, de ez az esetek 90 százalékában sajnos nem történik meg.

– Hogyan reagáltak azok az üzérek, akiknek az ajánlatait posztoltátok a Facebookon?

– Ezek kivétel nélkül az olvasóktól érkezett képernyőfotók voltak. Arra gondoltunk, hogy ezzel „segítjük” a nepperek munkáját, és adunk egy elég nagy platformot, ahol hirdetni tudják magukat. Közülük többen leszedték a hirdetést, amivel sikerült megelőzni, hogy másokat átverjenek.

Végül erre nem került sor, de nem sokkal később eltűnt az ő hirdetése is.

– Magyarországon valóban semmi nem szabályozza, hogy milyen áron lehet továbbértékesíteni egy megvásárolt belépőt?

– Tudtommal nincs ilyen szabály. Vegyük példának a koncerteket: jövőre jön Magyarországra a Coldplay. A bulikra hamar elkapkodták a jegyeket, így itt is csak másoktól lehet már vásárolni. Ebben az esetben is olyan irreális árakon mennek a jegyek, hogy az valami elképesztő. Szerintem ezzel jelenleg nem lehet mit kezdeni. Az MLSZ most azon dolgozik, hogy a jegyeladási rendszerben a jövőben a hűséges szurkolók élvezzenek előnyt, és csak utánuk választhatnának a maradék jegyekből azok, akik ritkábban járnak meccsekre. Ez valahol kifogásolható, de meg is lehet érteni. Ugyanúgy díjaznák a hűséget, mint egy benzinkúton vagy egy szupermarketben.

– Hogyan működik a jegyértékesítés az olyan országokban, ahol régebb óta van akkora érdeklődés a foci iránt, mint most nálunk?

– Például Barcelonában csak úgy lehet a stadionba jutni, ha a 100 ezer bérletes közül néhányan nem mennek meccsre, akkor azokra a jegyekre le lehet csapni. Vagyis nagyjából kihalásos alapon lehet csak jegyhez jutni. De a posztjaink alatt megjelentek már a magyar helyzetre vonatkozó javaslatok is.

– Szerinted botrány lesz a hamis jegyekből az október 14-i meccsen?

– Biztos vagyok abban, hogy ebből nem lesz botrány, és orvosolni fogja a helyzetet a szövetség addigra.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) érzékelve az egyre nagyobb felháborodást a borsos áron kínált jegyek kapcsán, hétfő este közleményt adott ki. Ebben hangsúlyozták, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben tehetetlenek, ugyanakkor felhívták mindenki figyelmét, hogy körültekintően vásároljon meccsjegyeket, mert rengeteg hamisítványt is kínálnak a feketepiacon. Egyben jelezték, hogy átalakítják a MLSZ Szurkolói Klubot, hogy a mostanihoz hasonló helyzet ne fordulhasson elő többet és jogszabály-módosítást kezdeményeznek a jegyüzérekkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!