Másodszor is leszavazta Trócsányi Lászlót az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága, mert összeférhetetlennek tartják az európai uniós biztosi posztra - írta a Facebookon Donáth Anna EP-képviselő. A bejegyzés szerint a jogi bizottság (JURI) 12:9 arányban erősítette meg a korábbi döntését, miszerint aggályosnak tartják Trócsányi jelölését.


A volt minisztert szeptember 26-án hallgatta meg először JURI, a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, hogy megvizsgálja, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így Trócsányinak is. Az akkori döntés alkalmatlannak találta a magyar jelöltet.

A JURI-nak az első meghallgatásról az Európai Parlament elnökének írt levelében az állt, hogy négy fenntartás merült fel a volt igazságügyi miniszterrel kapcsolatban:

  • Trócsányi többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában,
  • igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II-vel kapcsolatos 2018. évi szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának akkor, amikor Trócsányi még a cég 12,6 százalékát birtokolta.

Trócsányi akkor azt mondta, hogy "minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született" született és megteszi a "szükséges jogi lépéseket".

A JURI mostani lépése nem jelenti azt, hogy Trócsányi nem lehet biztos, arról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határoz: dönthet úgy, hogy a jogi bizottság döntése ellenére a volt miniszter jelöle, de úgy is, hogy felkéri Orbán Viktort egy új jelölt kiválasztására.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!