Csütörtökön hallgatta meg Trócsányi László magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága. A bizottság még csak a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobája, ugyanis csak azt vizsgálták, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek.


Az uniós bővítésért felelős biztosi posztra jelölt Trócsányit mindenesetre leszavazta a bizottság, mert nem tudta megfelelően igazolni, hogy nincs pénzügyi összeférhetetlensége a biztosi munkájával kapcsolatban.

A hírről a Momentum is beszámolt Facebook-oldalán:

Trócsányi belebukott a hazugságába: összeférhetetlenséget talált az EP szakbizottságaMa hallgatta meg a biztosjelöltek…

Közzétette: Momentum Mozgalom - 2019. szeptember 26., csütörtök

Trócsányi meghallgatását a Zöldek kezdeményezték, mert nem elégedtek meg a titkársági beszámolókkal, írta még szerdán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Trócsányival az volt a probléma, hogy a bizottságnak azt írta, a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában alapításakor egyharmados tulajdonrésze volt, amely mára nullára csökkent, ezzel kapcsolatban azonban kételyek merültek fel. A Momentum ráadásul szerzett egy olyan szerződést, amely szerint nem igaz, hogy az ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megrendelést 2014 és 2019 között, ahogy azt a jogi bizottságnak írta levelében Trócsányi.

A bizottság a román biztosjelöltet is leszavazta. Rovana Plumb a közlekedési porfóliót kapta volna meg, de nem számolt el két, együtt egymillió euró, vagyis több mint háromszázmillió forint értékű kölcsönnel. Az egyik hitelből ingatlant vásárolt, a másikból a saját pártját támogatta.

Szeptember 30-án kezdődnének a biztosjelöltek rendes parlamenti meghallgatásai, de amíg a jogi bizottság nem hagyja jóvá a jelölést, Trócsányit nem hallgathatja meg a szakbizottság. Elsőként a jogi bizottság megoldásokra tesz javaslatot Trócsányinak, ebben benne lehetne az is, hogy másik portfóliót kapjon a jelölt. Ha nem sikerült megoldani, akkor hivatalosan is azt ajánlhatják Ursula von der Leyennek, hogy Trócsányi ne lehessen tagja az új bizottságnak. Trócsányit a bővítési portfólióra jelölte a német von der Leyen, amelyet egyébként Orbán Viktor kért neki.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!