Két uniós biztos kért további felvilágosítást az igazságügyi reform bizonyos elemeiről, így december elején lehet csak döntés a 13 milliárd euró sorsáról.


Még mindig nem lát tisztán az Európai Bizottság a magyar igazságügyi reformokkal kapcsolatban, ezért november 1-jén újabb kérdéseket küldtek a kormánynak - értesült brüsszeli forrásból az EUrológus.

A portál szerint két uniós biztos, az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért, valamint szociális jogokért felelős Nicolas Schmit egy újabb levelet küldött a magyar hatóságoknak, hogy további felvilágosítást kérjenek az igazságügyi reform „bizonyos elemeiről”.

A magyar kormány még július 18-án tájékoztatta a Bizottságot arról, hogy elvégezte az igazságügy függetlenségének megerősítésével kapcsolatos jogalkotási és igazgatási feladatokat, ezzel párhuzamosan pedig 202 millió euró kifizetését kérte. A Bizottságnak három hónapja van a teljesítések értékelésére, majd két hónapon belül kell a pénzt kifizetnie.

Ez a határidő október 18-án járt volna le, a Bizottság azonban szeptember 26-án kérdéseket küldött a magyar kormánynak a bírói függetlenséggel kapcsolatban, ezekre várták a válaszokat, amik október 19-én érkeztek meg.

- mondta az EUrológusnak Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő.

Ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz, ami a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ.

A portál szerint amennyiben a magyar fél ismét több mint három hetet szán a válaszadásra, akkor a Bizottság december elején hozhat döntést a pénzekről.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!