Arije Derit idén adócsalás miatt ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre. A tiltás ezentúl viszont csak azokra vonatkozik, akiknek le is kellett ülniük a büntetésüket.


Az alaptörvény eddigi előírása szerint olyan ember nem lehetett miniszter, akit bíróság elítélt. Ezt a parlament most úgy módosította, hogy a tiltás azokra vonatkozzon, akiket letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Két év múlva, a koalíciós egyezség értelmében, átveszi a pénzügyi tárca irányítását.

Utóbbit Becalel Szmotrics, a telepesek Vallásos Cionizmus pártjának vezetője tölti be, aki az éjszakai szavazás eredményeként miniszteri posztot kap a védelmi tárcában is, így ő felügyeli majd az 1967-es elfoglalása óta a védelmi minisztériumhoz tartozó Ciszjordánia közigazgatását. A kneszet ugyanis az éjszaka megszavazta azt is, hogy ezentúl több miniszter is lehessen egy tárcánál.

A 120 tagú parlamentben 63-an szavaztak a törvénymódosítás mellett, 55-en ellenezték.

Az ellenzék egész éjjeli parlamenti küzdelme miatt csak reggel elfogadott törvény azonnal hatályba lép. A leendő koalíció ezzel azt próbálja megakadályozni, hogy az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság érvénytelenítse a jogszabályt.

A centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt közleményben tiltakozott az új törvény ellen, amelyet Netanjáhu szélsőséges partnereivel szembeni gyengesége bizonyítékának lát.

A Kormányzás Minőségéért nevű civil szervezet kedd délelőtt beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz a Deri miniszteri hivatalát lehetővé tevő törvény ellen.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!