Hétfőn kezdődik Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere Párizsban. Ez lesz az első alkalom, hogy egy volt francia köztársasági elnöknek korrupciós vádakra kell a bíróságon válaszolnia, ugyanis Sarkozyt befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval vádolják. Az államfői tisztséget 2007 és 2012 között betöltő francia politikus telefonját a győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás miatt 2014 elején lehallgatták. Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből kiderült, hogy a semmítőszék magas rangú bírája, Gilbert Azibert egy másik, az úgynevezett Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak, bár a posztot Azibert végül nem kapta meg, miután Sarkozy meggondolta magát, és nem járt közben az érdekében. A vád szerint a volt államfő azért hátrált meg, mert megtudta, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját.


Az ügyészség az ügy mindhárom szereplőjét korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel vádolja, az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsítják, és mindhárom vádlott akár tíz év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik a bűnösségük. A nemzeti pénzügyi ügyészség szerint Sarkozy "rutinos bűnözőket megszégyenítően" próbálta akadályozni az igazságszolgáltatás munkáját, míg a politikus és hívei politikai perről beszélnek. Az Observer brit hetilap által megkérdezett francia oknyomozó újságíró, Fabrice Arfi szerint azonban azzal, hogy Sarkozy megpróbálja elterelni a személyéről a figyelmet, és a francia igazságszolgáltatást támadja, tiszta populizmus, és Trumpot vagy Berlusconit idézi.

Sarkozy ellen több ügyben is folyik eljárás, és egy másikban, a 2012-es választási kampányban felhasznált kampánypénzek miatt indult Bygmalion-ügyben jövőre várható, hogy elindul a tárgyalás.

Kiemelt kép: FRANCK FIFE / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!