„Otthon rengeteg a teendő, de innen nézve tökéletesnek tűnik a világ” – mondta egyikük. Húsz percet töltöttek az űrben.


A SpaceX történelmet írt a Polaris Dawn küldetésével:

és ezzel új korszakot nyitottak az űrkutatásban.

A négyfős csapat egy része kilépett a Crew Dragon kapszulából, amit teljesen nyomásmentesítettek, így kitéve őket a vákuumnak – ez a manőver nemcsak veszélyes volt, hanem hatalmas mérföldkő is a küldetés ötnapos útján, amely során rekordmagasságokat értek el.

A Polaris Dawn küldetést Jared Isaacman, a Shift4 Payments vezérigazgatója finanszírozta, mellette Scott „Kidd” Poteet, egykori amerikai pilóta, valamint két SpaceX mérnök, Anna Menon és Sarah Gillis voltak a legénység tagjai.

Isaacman volt az első, aki kilépett a kapszulából reggel 7 óra előtt. Az űrsétát egy létra segítségével kezdte, és lenyűgözte az élmény:

– fogalmazott.

Gillis és Isaacman összesen 20 percet töltött a nyílt űrben. A legénység minden tagja lélegzetelállító kilátást élvezhetett, ahogy a bolygónk óránként kétszer elhaladt alattuk.

– mesélte Menon.

Bill Nelson, a NASA vezetője is gratulált a kereskedelmi űrséta sikeréhez, amely nemcsak a SpaceX, hanem az egész űripar számára nagy lépés. Ez egy olyan jövő felé mutat, ahol egy napon akár tízezrek is hozzáférhetnek az űrutazáshoz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!