A politológus szerint az ügy súlyosságát mutatja, hogy Orbán Viktor 24 órán belül reagált rá. Szerinte a következő napokban dől el a politikai igazgató sorsa.


Török Gábor a csütörtöki gyorselemzés után pénteken is írt Facebook-oldalán Orbán Balázs nagy vihart kavaró, 1956-ról és az oroszok elleni magyar ellenállásról szóló mondatairól.

Bár Orbán Balázs később bocsánatot kért a nyilatkozatáért, amely a világsajtó figyelmét is felkeltette, Török Gábor szerint ez nem biztos, hogy elég lesz a politikai helyzet rendezéséhez.

Az elemző szerint már a felvétel megjelenésekor világos volt, hogy a nyilatkozat egy komoly politikai hiba. „Ilyen hibát profi politikus nagyon ritkán követ el” – írja Török, aki Márki-Zay Péter 2022-es partizános kijelentéséhez hasonlítja az esetet, amikor az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy Magyarország katonai segítséget is nyújtana Ukrajnának, ha a NATO azt kérné.

Török rámutatott: bár a „nem szabad harcolni az erősebb ellen” elv akár védhető is lehetne, politikai szempontból ez egy Fidesz-politikus számára nem megfelelő álláspont. A párt identitása ugyanis éppen a szuverenitásra és a szabadságharcokra épül.

– emlékeztetett Török egy korábbi elemzésére.

Azt is hozzátette, hogy Orbán Viktor gyors reagálása – mindössze 24 órán belül – jól mutatja, hogy a Fidesz vezetése is érzi az ügy súlyát. Török szerint a miniszterelnöki megnyilatkozás különös jelentőséggel bír, mivel politikai körökben a „hiba” beismerése nagyon súlyos következményekkel járhat.

A nagy kérdés most az, hogy a miniszterelnök feddése elegendő lesz-e a politikai károk mérséklésére. Török úgy véli, hogy ez az ügy akár a kegyelmi botrányhoz hasonló problémákat is okozhat a Fidesz számára, mivel megoszthatja és elbizonytalaníthatja a párt szavazóbázisát is.

– zárta gondolatait az elemző.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!