Egy amerikai újságíró szerint Orbán Viktor azt mondta: „egyértelműen nem” szeretne az Európai Unióban maradni. Ellenzéki pártok is reagáltak.


Ahogy pénteken mi is megírtuk, Orbán Viktor külföldi újságírókkal beszélgetett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján. Köztük volt Rod Dreher, az American Conservative című lap publicistája is, aki idézte a miniszterelnök szavait. Állítása szerint Orbán arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon, úgy válaszolt, hogy: „Egyértelműen nem!” Majd hozzátette, ennek ellenére Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik.

Később ez a mondat eltűnt az eredeti cikkből, de az RTL.hu képernyőfotóval bizonyította, hogy – legalábbis Dreher szerint – a mondat elhangzott.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke sem cáfolta egyértelműen azt, hogy Orbán Viktor beszélt volna a kérdésről. Az ezzel kapcsolatos felvetésre annyit mondott:

Az elhangzott kijelentésre reagáltak a parlamenti pártok vezetői is. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke a Facebookon azt írta: „Az igazán szörnyű, hogy sajnos meg is tudná tenni. Ő is tudja. Magyarország EU-ból történő kiválását el tudja indítani és meg tudja szavaztatni a parlamenti többségével. Népszavazás nélkül.”

– ezt már Dobrev Klára, a DK árnyékminiszterelnök-jelöltje jelentette ki. Szerinte, ha kell, országos tiltakozásokkal fogják megakadályozni a kilépést. „Több millióan fogunk utcára menni, ott leszünk a Karmelita kolostortól kezdve az ország összes Fidesz-irodájáig” – tette hozzá.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő egyszerűen csak arra emlékeztetett: „Két fideszes volt anno, aki nem vett részt hazánk uniós csatlakozásának parlamenti megszavazásán: Orbán Viktor és Áder János.”

A Párbeszéd Facebookon közzétett közleményében azt írja: „Lefordítjuk: Orbánnak nincs más választása, mert különben nem tudná ellopni az uniós pénzeket. [...] A magyar társadalom szilárdan az EU-tagság mellett áll, a legutóbbi közvélemény-kutatás tanúsága szerint Magyarország EU-tagságát a megkérdezettek 68 százaléka most is előnyösnek tartja, bármennyire is azt szeretné Orbán, hogy ez ne így legyen.”

Márki-Zay Péter szerint „a miniszterelnök mára az Európai Unió fekete báránya lett – nem ok nélkül, a Putyinnal ápolt jó viszony és a folyamatos vétók következtében. Orbán hintapolitikájának a magyarok az elszenvedői, a helyünk az Európai Unióban és a NATO-ban egyre bizonytalanabb. A propaganda hatására sokan elhiszik, hogy mindenért Soros, Brüsszel és Amerika a hibás, de már szerencsére egyre többen látják, hogy lassan túl nagy lesz a kanál, amivel meg kéne ennie a kormánynak azt, amit főzött.” A tavalyi választás ellenzéki miniszterelnök-jelöltje felszólította a miniszterelnököt, hogy „amikor a saját álláspontját hangoztatja, ne Magyarország véleményeként tegye azt. Ön csak egy megválasztott vezető, akinek a nemzete boldogulásáért kéne szolgálatot teljesítenie, nem gyerekes játszmákat folytatnia.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!